home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


reliŽf, relief, hoogteverschil

 

reliŽf

1. ReliŽf is het uitkomen van een voorstelling boven (of onder) een plat vlak. Het platte vlak kan gelijk vallen met de omgeving van het reliŽf maar ook dieper liggen (bij bas-reliŽf). 
Bij bas-reliŽf komt de afbeelding minder ver uit de ondergrond dan bij haut-reliŽf (de andere foto's hierboven). Demi-reliŽf (It. mezzo-rilievo) zit daar tussenin. 
Bij verzonken reliŽf zijn de figuren in het vlak uitgehouwen en springen dus niet naar voren (ook wel: relief en creux, intaglio in boekdrukkust en juwelen e.d., maar ook gemmen bij juwelen zoals bij cameeŽn met een ingesneden voorstelling). Bij de kleine reliŽfs werd de ingesneden variant, dus waar de voorstelling verlaagd ligt, soms gebruikt als stempel in klei (vazen e.d.), was of lak (verzegelen van een briefomslag o.d.).


klik op de meeste afbeeldingen voor groter

bas-reliŽf bayonne:


romeins reliŽf (bas-reliŽf of demi-reliŽf?):


haut-reliŽf, lakshmana, india:


haut-reliŽf, arc de triomph, la mareillaise, parijs


verzonken reliŽf, relief en creux (foto david richert):


verzonken reliŽf, relief en creux (emily engie):


verzonken reliŽf, ingesneden lakstempel met de afdruk in lak (etsy):


is de voorstelling in het reliŽf verzonken of verhoogd?;
klik voor een uitleg... (foto joostdevree):


Het woord reliŽf is afkomstig van het Franse relief (verhevenheid), ontstaan uit het Italiaanse rilievo (ophoging, verhevenheid, reliŽf), dat ontstaan is uit het Latijnse relevare (opheffen, lichter maken), van re (terug, wederom) en levare (opheffen, oplichten), van levis (licht van gewicht); bron Etymologiebank.

Afbeeldingen o.m. David Richert en  Emily Engie.

Verg. geaccidenteerd.

Eng. relief; haut-reliŽf is haut-reliŽf, high relief; bas-reliŽf is bas-relief, low relief; verzonken reliŽf (relief en creux) is sunk relief, cavo-relievo; reliŽfbaksteen is textured brick; reliŽftegel is relief tile


2. ReliŽf is "de verhevenheid, het uitsteken of uitkomen boven iets anders" en "de natuurlijke oneffenheid in een oppervlak". (Begrippenlijst RACM, de voorganger van Cultureel Erfgoed).


3. ReliŽf is het zichtbaar gemaakt zijn van het hoogteverschil in bijvoorbeeld de geologie. Vaak wordt het reliŽf (de hoogteverschillen) van een streek bepaald door de geologische structuur van de ondergrond (gebergten e.d.). Soms is het reliŽf het gevolg van de werking van stromend water, wind of bewegend ijs, zoals de (nogal geringe) hoogteverschillen in een groot deel van Nederland zijn ontstaan.


reliŽf van europa (afb. geowisvlio):


Eng. reliŽfkaart is relief map