home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


foamglas

 

foamglas, schuimglas, glasschuim, cellulair glas

Ook, soms: cellenglas. Foamglas is de merknaam van cellulair glas (schuimglas). Cellulair glas is een hardschuim isolatiemateriaal.

"Foamglas cellulair glas is het enige isolatiemateriaal dat niet alleen volledig waterdicht is, maar ook volkomen lucht- en waterdampdicht. De unieke eigenschappen dankt het aan de hermetisch gesloten glascellen die zijn gevuld met sterk isolerend inert gas. Foamglas is het enige isolatiemateriaal dat zijn kwaliteiten blijft behouden in de tijd: na 50 jaar is Foamglas-isolatie nog altijd even doeltreffend als op het moment dat het werd geplaatst. Daarmee is het een duurzaam bouwmateriaal (levensduur; sustainability). Foamglas wordt geproduceerd d.m.v. 100% groene stroom en warmterugwinning en met 66% gerecycled glas als grondstof. Bovendien is het materiaal niet aan degeneratie onderhevig."

Productie van Foamglas
Cellulair glas wordt gemaakt van gerecycled en nieuw glas dat bij 1250 graden C gesmolten wordt, daarna verpulverde wordt en onder toevoeging van o.m. koolstof in een maaloven komt die het mengsel in vormschalen giet. Het mengsel in de schalen wordt in een expandeerover op een temperatuur gebracht van 850 graden C waardoor het typische, gesloten celstructuur verkrijgt (het gevormde CO2 schuimt de glasmassa op waardoor gesloten cellen ontstaan). Het resultaat is een zwarte harde platen met een schuimstructuur die later bedekt kunnen worden met een bitumencoating of PE-folie (wegbrandfolie).foamglas, productieproces;
klik voor groter:


1 Mengen en doseren van de grondstoffen: recyclageglas, veldspaat, natriumcarbonaat, ijzeroxide, mangaanoxide, natriumsulfaat, natriumnitraat.
2 In de smeltoven heerst een constante temperatuur van 1.250 graden C.
3 Het gesmolten glas verlaat de oven.
4 Controleruimte voor het productieoverzicht.
5 Het afgekoelde glas wordt via een loopband in de maalmolen gebracht.
6 Toevoeging van koolstof.
7 In de maalmolen worden alle ingrediŽnten tot een fijn poeder vermalen en vervolgens in inox vormschalen gegoten.
8 De inox vormschalen met de ruwe mengeling doorlopen de expandeeroven bij een temperatuur van 850 graden C. Zo krijgt Foamglas zijn typische, gesloten celstructuur.
9 Terugwinnen van warmte.
10 In de gecontroleerde afkoelinstallatie wordt het cellulair glas spanningsvrij afgekoeld.
11 In de snij-installatie krijgen de blokken de gewenste vorm en grootte. De resten worden weer in het fabricageproces ingebracht.
12 De Foamglas-platen worden ingepakt en krijgen een label.
13 De Foamglas-producten zijn klaar voor verzending.


Voordelen van Foamglas (informatie van de leverancier)
Er zijn een groot aantal algemene eigenschappen die in het voordeel werken van cellulair glas:
- blijvend isolerend (goed isolerend, maatvast, zeer lange levensduur; met het oog op kostenbeheersing op de lange termijn: niet teruglopen van de isolatiewaarde is een essentieel argument om voor foamglas te keizen)
- onbrandbaar (bestaat uit glas; brandklasse A1 S0 D0 d.w.z. onbrandbaar, geen rookproductie en geen druppelvorming)
- bevat geen brandwerende toevoegingen en geeft geen schadelijke rookgassen vrij
- waterdicht en dampdicht door de structuur van gesloten cellen (dampdiffusieweerstand oneindig; geen dampscherm nodig mits de voegen dampdicht behandeld zijn)
- niet hygroscopisch, niet capillair 
- maatvast (stabiel)
- drukvast (tot 160 ton/m2, goed beloopbaar)
- rot niet en is ongevoelig voor ongedierte, knaagdieren, micro-organismen e.d.
- licht in gewicht (100-165 kg-m3 afhankelijk van de toepassing)
- goed toepasbaar in zeer vochtige omgevingen (daken van zwembaden e.d.)
- beschadigingen bij eventuele lekkages zijn redelijk snel te traceren (i.t.m. andere isolatiematerialen die het vocht opnemen)
- voor zware toepassingen is er een dubbelbelastbare variant foamglas verkrijgbaar
- ecologisch (lange levensduur, recyclebaar, goed toepasbaar in passiefhuizen, mede door de blijvend isolerende eigenschappen).


de goede eigenschappen van cellulair glas:


Toepassingen van cellulair glas
- isoleren van platte daken en terrasdaken op volgende dragers (modellen T3 en T4: staalplaten, beton, spaanplaten, hout; model F: beton) 
- binnenisolatie (Foamglas T4+)
- vloerisolatie (Foamglas Floor Board T4+)
- isolatie van ondergrondse muren (Foamglas Ready Board T4+)
- isolatie bij groendaken en waterdaken
- isoleren van parkeerdaken voor wagenverkeer (model T3)
- isoleren van parkeerdaken berijdbaar voor zware voertuigen (model F)
- isoleren van gevels en andere verticale toepassingen (cellenglasblokken Foamglas W+F, bijvoorbeeld bij de kimlaag)
- onderbreken van een koudebrug (Foamglas Perinsul)
- isolatie van metalen daken (Zn, Cu, Inox en Al; "het is het enige systeem voor metalen daken dat geen doorboringen vergt en daardoor geen koudebruggen veroorzaakt")
- als isolatiemateriaal in kleine brokken toegevoegd aan beton (glasschuimbeton) ontstaat een isolerende "monoliete" betonwand / betondak omdat in bepaalde gevallen extra isolatie niet nodig is (afwerken wanden zal door het ruwe karakter van het beton meestal nodig zijn).Nadelen van cellulair glas
- de onbeklede isolatieplaten moeten bij bijvoorbeeld daken en kelders geplaatst worden met warme bitumen (de beklede platen, de "boards" kunnen verlijmd worden); voordeel is dat er daardoor een extra waterdichte laag ontstaat
- bij verzagen kan een rotte-eierenlucht optreden (door vrijkomen van eventueel ingesloten waterstofsulfide)
- omdat cellulair glas vochtdicht en dampdicht is, heeft het geen regulerende werking op het binnenklimaat
- wat moeilijker toe te passen bij een hellend dak als het foamglas tussen de spanten moet komen (wel bij de sarkingmethode om een doorlopend isolatieschild te verkrijgen).

Een paar voorbeelden en kengetallen
- Foamglas-plaat T3: 100 kg/m3, dikte 50 tot 120 mm, formaat 600 x 1200 mm, warmtegeleidingscoŽfficient (λ-waarde) 0,036 W/mK, lineaire uitzettingcoŽfficiŽnt 9*10^-6/K (vergelijkbaar met die van staal en beton), soortelijke warmte 1 kJ/kg,K, druksterkte 0,5 N/mm2 (500 kPa).
- Model W+F: 100 kg/m3, λ-waarde 0,038 W/mK, wordt vooral toegepast voor het isoleren van wanden die niet zijn blootgesteld aan mechanische krachten (daardoor is de druksterkte van minder belang en het product goedkoper), door de vormvastheid is stapelen goed mogelijk en betrekkelijk snel een goed geÔsoleerde muur met cellenglas te realiseren.
- Foamglas Perinsul: isolatiesteen van cellulair glas tegen koudebruggen. "De drukvaste thermische koudebrug isolatie van bijvoorbeeld wand-vloeraansluitingen (kimlagen) kan uitgevoerd worden met cellulair glas. De isolatie kent geen thermische veroudering. Het wordt aangewend om koudebruggen te vermijden en geplaatst in een mortellaag onder het dragend of niet-dragend metselwerk. Het heeft een homogeen isolerend vermogen en draagvermogen". (Twee verdiepingen hoog.)
- Foamglas Tapered: afschotisolatie, cellenglas met een afschot.
- Er zijn board-varianten Foamglas die eenvoudiger zijn in het werk (bedekt met folie, 1200 x 600 mm).

WarmtegeleidingscoŽfficiŽnt, soortelijke warmte, dichtheid, warmtecapaciteit, dampdiffusie en brandklasse van een aantal materialen (w.o. cellenglas)

 


opbouw plat dak volgens het kompaktdaksysteem van foamglas;
klik voor groter:


foamglas perinsul voor kimlagen (tegen optrekkend vocht en onderbreking koudebrug):


foamglas w+f voor wanden:


Documentatie (een greep uit de vele documenten van Foamglas)

- Foamglas T4+

- Foamglas Perinsul (dragend thermisch isolerend element voor metselwerk)

- Foamglas Hoogwaardige thermische isolatiesystemen voor de hele bouwschil

- Foamglas Isolatiesystemen voor platte daken


Zie ook, uiteraard, Foamglas Nederland, Foamglas BelgiŽ.

Eng. foam glass, cellular glass