home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


capillair

 

capillair

Ook: haarvat, haarbuisje. In de hydrostatica is een capillair verschijnsel dat water in een dun haarvat stijgt. 
In de natuur vindt capillaire werking bijvoorbeeld plaats bij bloedvaten en bij het watertransport van de wortels naar de bladeren. In de bouw bijvoorbeeld bij het opzuigen van water door bakstenen (optrekkend vocht, opstijgend vocht) en in de bodemkunde bijvoorbeeld bij de locatie van het grondwater (het freatisch vlak).
Meestal wordt de term capillair als bijvoeglijk naamwoord gebruikt, bijvoorbeeld in capillaire werking, capillaire buizen, capillair water.

De capillaire zone is de grondlaag die grenst aan het grondwaterpeil en die daardoor geheel verzadigd is van water. 
Boven de capillaire zone ligt de funiculaire zone waar alleen in de kleinere poriŽn nog wat capilair vocht aanwezig is.
De pedulaire zone is de grondlaag die het dichts bij het maaiveld ligt en die zo ver verwijderd is van het grondwaterpeil  dat er zeer weinig water aanwezig is. 

"Capillaire poriŽn zijn doorgaande, onderling verbonden poriŽn in bijvoorbeeld cementsteen met een grootte tussen circa 10 en 1000 nm (sommigen leggen de grens soms bij 30 of zelfs 100 nm). Aanmaakwater dat (nog) niet bij de hydratatie is gebruikt, bevindt zich in de capillaire poriŽn. In de beginfase van de hydratatie vormen deze poriŽn een min of meer doorlopend kanalenstelsel in de cementsteen. Aantal en afmetingen van deze poriŽn zijn sterk afhankelijk van de watercementfactor en de hydratatiegraad (het gehalte op dat moment omgezet cement)."


principe capillair vochttransport (adhesie tussen water en glas van pipet):


locatie grondwater, freatisch vlak of grondwaterspiegel (onderaan), capillaire zone, funiculaire zone, pendulaire zone; capillaire opstijging, infiltratie hemelwater, maaiveld:


ingemetselde slabbe tegen optrekkend vocht, capillair vocht (koninklijke nederlandse bouwkeramiek knb):


injectiecrŤme kiwitz adp 670 om in de lintvoeg te spuiten tegen (later ontdekt)
optrekkend vocht (kiwitz):


De term capillair is afgeleid van het Franse capillaire, dat afkomstig is van het Latijnse capillaris (haar), van capillus (haar, (hoofd)haar), vermoedelijk van caput / capitis (hoofd) en pilus (haartje). In dit geval gaat het om de dunne "haarvaten" in de grond waar water door omhoog kan trekken.

Met dank aan VOTB, Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek KNB en Cement&BetonCentrum.

Zie ook freatisch vlak, grondspanning (waterspanning, korrelspanning).

Eng. capillary