home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


verzinken, galvaniseren, diep inslaan

 

verzinken

1. Ook: galvaniseren. Verzinken is het aanbrengen van een zinklaag op een metaal om roestvorming van de onderlaag tegen te gaan. 
Korte procesbeschrijving van sendzimir verzinken (ook thermisch verzinken of vuurverzinken genoemd; Dejo): de meest gangbare constructiematerialen zijn als ondergrond mogelijk. Procédé: zogenoemde "droge" methode. Beitsen als voorbehandeliong: zoutzuuroplossing; dompelen: fluxoplossing; drogen/verwarmen: minimaal 100 graden C; dompelen in vloeibaar zink: ca. 460 graden C.

Korte procesbeschrijving van elektrolytisch verzinken: het metaal wordt in een bak gehangen die gevuld is met een vloeistof, door een elektrische stroom tussen het zink en het andere (minder edele) metaal worden ionen van het zink naar het andere metaal gaan (dit is de elektrolyse) waardoor het andere metaal verzinkt wordt.

Anti-roest methode 
Lucht en water ontketenen een reactie tussen de primaire corrosieproduct zinkhydroxide en kooldioxide
5Zn(OH)2 + 2CO2 => Zn5 (OH)6(CO3)2  + 2H2O. Het zinkcarbonaat vormt de bescherming tegen corrosie van het onderliggende metaal. Overigens, bij een beschadiging van het zink ontstaat er, onder invloed van het  spanningsverschil tussen zink en het andere metaal en de vochtige lucht, een klein spanningsverschil. Door dit spanningsverschil het zink kruipt het zink als het ware in de beschadiging en sluit het andere metaal weer af van de lucht. Uiteraard moeten hier de beschadigingen niet te groot zijn. Het herstellingsproces moet gereed zijn voordat het roestproces echt voet aan de grond krijgt.

Als het object een ruwe structuur heeft, zal de zinklaag dikker worden, het blijft enigszins "hangen" aan de ruwe delen. Heel belangrijk voor goed verzinkwerk is dat het zink overal kan komen en dat de lucht overal kan ontsnappen, anders ontstaat explosiegevaar, wanneer uw constructie in het hete zinkbad wordt gedompeld. Ook samengestelde constructies moeten inwendig beslist open zijn. Kies de diameter van de ontluchtingsgaten zo groot mogelijk.

Het Duplex-systeem (afbeelding onder) is de combinatie van thermisch verzinken met poedercoaten. Het is de meest duurzame bescherming die mogelijk is om corrosie te voorkomen. Bovendien krijgt het metaal een mooie uitstraling door in elke gewenste kleur te coaten. Het resultaat van het Duplex-systeem is een uitzonderlijk lange levensduur van het metaal. Langer nog dan de beschermingsduur van verzinken en poedercoaten afzonderlijk.
Na het verzinken mogen, binnen bepaalde grenzen, niet-verzinkte of beschadigde plekken worden bijgewerkt. De betreffende NEN-norm noemt hiervoor zinkspuiten (thermisch vuurspuiten), solderen met een zinklegeringsstaaf en met een zinkstofrijke verf (niet toepassen als na het verzinken nog een ); alle bewerkingen nadat die plekken opnieuw via bv. stralen gereinigd zijn.

MagiZinc van Tata Steel is een zinkcoating waarin aluminium en magnesium zijn verwerkt, waardoor het staal nog beter beschermd is tegen roestvorming dan bij traditioneel verzinkt staal.

Voor verzinkt plaatstaal geldt: Z100..Z600 is de aanduiding van het aantal g/m2 van een zinklaag aangebracht op bijvoorbeeld plaatstaal (aantal gram/m2 is de som van de zinklaag aan beide zijden van de plaat); typeaanduidingen met bijbehorende laagdikte in micrometer (µm) zijn Z100 (7) , Z200 (14), Z225 (17), Z275 (20), Z350 (25), Z450 (32), Z600 (43).


verzinkte roosters (dejo):


verzinken met het duplex-systeem (dejo):


Met dank aan Dejo en Coatinc.

Zie ook schooperen (thermisch verzinken e.d.), coating, primer, sendzimir en eventueel corrosieklasse

Eng. verzinken: to zinc-plate, to coat with zinc; elektrolytisch verzinken: electroplate, electro galvanization, electrolytic galvanization; verzinken  van spijkers e.d.: to countersink; sendzimir verzinkt: sendzimir galvanized; thermisch verzinken: to galvanize; thermisch verzinkt: hot-dip galvanized


2. Verzinken is het inslaan van een nagel (spijker) of indraaien van een schroef zodat de bovenkant van de kop gelijk ligt met het oppervlak of wat dieper ligt dan het oppervlak: een verzonken kop. In het voorbeeld zijn eigenlijk alleen A, D en E verzonken.
Een blinde plug is een plug die niet uit de ondergrond steekt. Bij een dagziende plug steekt de plug iets uit de ondergrond (voordeel is dat de plug niet dieper de ondergrond ingaat bij het aandraaien van de schroef).


voorbeelden van nagels/schroeven: platverzonken, bolverzonken (heet zo, maar is niet echt verzonken), bolkop, draadnagel en niet/kram;
klik voor groter (opleidingen hout-, timmer- en meubelbracnhe):


verzinkboortjes, zonder en met centraal houtboortje (wovar ijzer- en metaalwaren):


Verg. verdrinken, duiker.