home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


cortenstaal

 

cortenstaal

Ook Corten staal, eigenlijk Cor-Ten staal; soms: weervast staal. Cortenstaal is een legering van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Bij blootstelling aan de buitenlucht vormt zich geleidelijk een beschermende oxidelaag (patin).

De bijzonderheid van cortenstaal is, naast de karakteristieke bruinoranje roestkleur, de lange levensduur omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt. Hierdoor is schilderen overbodig geworden en is het onderhoud dus zeer gering.
Niet iedereen is echter even gecharmeerd door de roestkleur. Het staal wordt vooral toegepast in de scheepsbouw en andere corrosiegevoelige industriŽle omgevingen, voor kunstwerken en in de architectuur
Met de dichte huid van cortenstaal moet bouwfysisch rekening gehouden worden als het staal als muurafwerking wordt toegepast. Het staal kan de eerste jaren roestwater en oxideschilfers afgeven op het trottoir e.d. Bij donker gekleurde straatstenen, asfalt, een gootbak met donkere stenen, een groenvoorziening e.d. onder de cortenstalen wand is dit echter geen probleem, omdat deze minder of nauwelijks gevoelig zijn voor roestwater en omdat de roestkleur niet opvalt.

De verschijningsvorm van cortenstaal is meestal in platen. De platen kunnen behandeld worden zoals andere staalplaten. 

cortenstaal, wkk-centrale uithof, utrecht, arch. dok architecten, foto jan derwig:


cortenstaal, kiosk, foto gerhard nijenhuis (doelbeelden):


cortenstaal, jopie huisman museum, workum (foto udo ockema, wikipedia):


cortenstaal, velopa citystyle (doelbeelden):


cortenstaal, kunstwerk, onder de douche (jaap jongert):


Zie ook bijvoorbeeld CIG Centraalstaal.

Eng. Corten steel,Cor-ten steel