home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


passiveren

 

passiveren

Passiveren is een oppervlaktebehandeling bij metalen waarbij het materiaal behandeld wordt met een zuur (salpeterzuur) en het vervolgens onder hoge druk wordt gereinigd. Doel is het natuurlijke oxidelaagje (weer) te laten ontstaan op het schone, wat fijnruwe oppervlak. 

Passiveren (passivatie) van roestvaststaal (rvs) wordt toegepast om de corrosiebeschermende oxidehuid, de zgn. passivatielaag, weer te herstellen na bv. mechanische bewerking of beschadiging. Aan het passiveren gaat een beitsbehandeling vooraf om het oppervlak te reinigen van eventuele vreemde metaaldeeltjes. In tegenstelling tot het beitsproces wordt bij het passiveren geen metaal van het oppervlak verwijderd. De kwaliteit en de dikte van de passivatielaag ontwikkelen zich echter snel tijdens passivatiebehandelingen met zuren.
Op de afbeelding is de laag tussen zuurstof en rvs goed te zien.


passiveren, passivatielaag van rvs, van nature of sneller en dikker via salpeterzuur: 


Betekenis van de term "passiveren" bij herstel van roestvaststaal: "Het salpeterzuur zorgt ervoor dat over het gehele productoppervlak de chroomoxidehuid wordt hersteld. Het oppervlak wordt hierdoor passief en dus noemen we dit deel van het proces passiveren. Het chroomoxidelaagje zorgt er eigenlijk voor dat het roestvaststaal roestvast is. Door mechanische bewerkingen en lassen kan dit laagje zijn of worden aangetast en na passiveren is dit dus weer hersteld."

Zie bij fosfateren.

Met dank aan o.m. Haveman Edelmetaal en alumetaal.

Eng. passivate