home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


bodemafsluiter, bodemafsluiting

 

bodemafsluiter

Ook: bodemafsluiting. De bodemafsluiter is het materiaal waarmee de bodem onder een gebouw wordt afgesloten van de eronder liggende grond. Doel van de bodemafsluiter is het vochttransport via de bodem naar het gebouw te blokkeren. Vaak zal de bodemafsluiter warmte-isolerend werken, in zijn algemeenheid al omdat de lucht boven de bodemafsluiter minder koud en minder vochtig is.
Ook de zo ontstane "vloer" wordt bodemafsluiter genoemd. 

Bodemafsluiters zijn o.m.:
- stampbeton
- gietbeton of vloeibeton
- schuimbeton (ook thermisch isolerend)
- bimsbeton (ook thermisch isolerend)
- bims (ook thermisch isolerend)
- geŽxpandeerde korrels (Argex geŽxpandeerde kleikorrels of perliet-korrels van geŽxpandeerd vulkanisch gesteente; beide ook thermisch isolerend) 
- polystyreen-chips (ook goed thermisch isolerend)
- schelpen
zand is theoretisch ook een vorm van een bodemafsluiter (maar waterremmend het liefst verstevigd door waterglasinjecties o.d.).

Echt waterdichte bodemafsluiters zijn o.m.:
- PE-folie
- noppenfolie (ook enigszins thermisch isolerend)
- de bekende oranje folie van Tonzon of Mioteen KR4 van Energiek Isolatie.

Vaak is het een vloer van ca. 50 mm dik niet-gewapend beton, maar het kan ook een bed zijn van schelpen of polystyreen zijn waarmee de bodem van kruipruimte wordt bedekt. De traditionele ongewapende bodemafsluiter was vroeger een vloer van stampbeton. Tegenwoordig wordt deze kruipruimtevloer nogal eens via een betonpomp gestort  van vloeibeton of schuimbeton op bouwfolie. Bij bestaande bouw kan een licht type schuimbeton gekozen worden met een lage volumieke massa van 500 kg/m3 waardoor de bodemafsluiter ook enigszins thermisch isolerende waarde heeft. In nieuwbouwsituaties wordt vaak schuimbeton met een volumieke massa van ca. 1100 kg/m3 gekozen omdat de begane grondvloer al op een andere manier geÔsoleerd wordt. 

Bij nieuwbouw is ook een combinatie tussen bodemafsluiter en werkvloer onder de funderingsbalken een regelmatig toegepaste constructie. De bodemafsluiter kan ook dienen als stevige ondergrond  bij de (begane grond) werkzaamheden in de bouw.


bodemafsluiter kunststof folie (tonzon):


bodemafsluiting door schuimbeton (stichting schuimbeton):


bodemafsluiter, windmolen leijdijk, belgiŽ:


Zie vooral ook kruipruimte.

Eng. dampproofing on soil; beton:  dampproof slab, oversite concrete, surface concrete