home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


smeltanker

 

smeltanker

Ook, soms: smeltbout. Een smeltanker is een anker waarvan het kunststof deel bij een bepaalde temperatuur smelt. Bij brand is zo de koppeling tussen de staalconstructie en de brandwand verbroken en wordt de brandwand niet omgetrokken. Het belendende brandcompartiment blijft op deze manier langer onbeschadigd.


brandwand bij brandcompartimenten;
klik voor groter:


Informatie van een leverancier van smeltankers (Fischer):
"Het fischer smeltanker HDT is speciaal ontwikkeld voor het bevestigen van brandwanden aan een kolommenrij van een staalconstructie. In het geval van een brand smelten aan de brandzijde de smeltankers. Dit heeft als gevolg dat de staalconstructie kan bezwijken zonder dat de brandwand bezwijkt. 
Het fischer smeltanker HDT bestaat uit een hoogwaardig kunststof klemblok, een houtdraadbout 7 x 80, een sluitring DIN 9021 en een fischer Plug S 10."


een smeltanker van fischer:


Kenmerken van het smeltanker:
- de speciale kunststof is in samenwerking met TNO geselecteerd
- het smeltanker kan gedurende zijn levensduur wisselende belastingen opnemen (wind-/zuig-belasting)
- het smeltanker is tot +50 graden C stabiel en zal vanaf +100 graden C duidelijk in stabiliteit en stijfheid afnemen (dat is ook de bedoeling van het smeltanker...)."
Andere smeltankers bezwijken bij ca. 180 graden C; ook bij deze temperatuur is de (staal)constructie nog stabiel.


animatie van toepassing van smeltankers;
klik op de afbeelding:


Een toepassing van een Hebel-wand van Xella met Ytong (afbeelding onder):
"Bij de enkele Hebel-wand met ontdubbelde staalstructuur zijn de Hebel-wandplaten aan weerszijden met smeltankers bevestigd aan de twee staalstructuren. Dit systeem biedt een optimale brandbescherming aan beide zijden want bij brand zullen aan de brandzijde de smeltankers wegsmelten alvorens de staalstructuur aan die zijde door de hitte zal vervormen. Op dat ogenblik wordt de stabiliteit van de brandwand gegarandeerd door de verankering van de brandwand aan de staalstructuur die aan de andere (brandvrije) zijde staat. Deze wordt op zijn beurt tegen de brand beschermd door de brandwand."


voorbeeld van een hebel-wand (xella):


Een leverancier van smeltankers is o.m. Gebr. Bodegraven.

Vergelijkbare beveiligingsmechanismen zijn breekbout, kantelnok (voor beveiliging bij liggers), smeltanker, (smelt)zekering.

Verg. tweede draagweg.

Eng. fusible link