home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
klik op één van de letters A..Z hierboven.


breekbout

 

breekbout

1. Een breekbout is een bout die bij een bepaalde, meestal zijwaartse, kracht afbreekt. Doel van de breekbout is, bij te grote krachten op de bout, het object waarin de bout zich bevindt niet te laten beschadigen. De breekbout is dus een beveiliging tegen meer schade. 
Een andere, wellicht wat duidelijker omschrijving van de breekbout: "Een bout waarvan de materiaalsterkte nauwkeurig bekend is. Het doel van een breekbout is het tegen overbelasting beveiligen van een verbinding."
Een breekbout laat bijvoorbeeld de constructie gecontroleerd vallen (bij brand), waardoor niet het gehele gebouw wordt meegesleept, maar een klein gedeelte. Ook bij (landbouw)machines worden breekbouten toegepast.
In bepaalde gevallen kan een kunststof bout ook als een soort "breekbout" fungeren: bij onjuiste beweging kan de ingedraaide bout enigszins meebewegen (en bij te hard aandraaien draait de kop er af).

breekbout, beveiliging (pool koudetechniek):


koperen breekbouten (arutech):


breekbout, kunststof (foto rob crèvecoeur, armc)


Vergelijkbare beveiligingsmechanismen zijn breekbout, kantelnok (voor beveiliging bij liggers), smeltanker, (smelt)zekering.

Verg. treknagel, tweede draagweg en eventueel inslagmoer.


2. Een breekbout is ook een bout waarvan de rechte stukken van de kop afbreken wanneer deze vastgedraaid wordt, en dus niet meer losgedraaid kan worden.