home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


zekering, smeltzekering, smeltpatroon, stop

 

zekering

Ook: smeltpatroon, smeltzekering, stop. Een zekering is een beveiliging in een elektrische installatie of een elektrisch apparaat tegen oververhitting ten gevolge van een hoge stroomsterkte. 
Wanneer het wattage van apparaten die zijn aangesloten aan een bepaalde zekering meer bedraagt dan het wattage van de zekering, dan zal "deze sopt doorslaan".

Bij de oude zekeringen met smeltdraad is de stroomsterkte die maximaal wordt doorgelaten bij de zekering in de meterkast van een woning is te herkennen aan de achterzijde van de ouderwetse stop: groen 6, rood 10, grijs 16 Ampère (nog de meest voorkomende), geel 25 (steeds vaker voorkomend) en zwart 35 Ampère. De smeltzekeringen moeten na doorbranden van de smeltdraad altijd vervangen worden.

Bij de magnetische zekeringen wordt automatisch bij overbelasting de schakelaar omgezet. Na verhelpen van de oorzaak van overbelasting of kortsluiting kan de magnetische zekering simpelweg weer worden ingeschakeld. 

Het onderwerp congestie behandelt oplossingen voor de onbalans en overbelasting van een groot elektriciteitsnet.


verschillende zekeringen:

 

een hedendaagse groepenkast (meterkast, zonder de "stoppen" zoals op de 1e afbeelding):


Zie ook bij aansluitwaarde en eventueel verbruik elektra en gas in een woonhuis.

Vergelijkbare beveiligingsmechanismen zijn breekbout, kantelnok (voor beveiliging bij liggers), smeltanker, (smelt)zekering.

Verg. tweede draagweg.

Eng. fuse