home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


anker

 

anker

Anker heeft meer betekenissen:


1. Een anker is een ijzeren plaat of platte staaf om verschillende bouwonderdelen zoals muren, stenen, balken, stijlen, wapeningsstaal strak met of aan elkaar te verbinden. Vaak is het doel van het anker de muren niet te laten wijken (zie bij muuranker en spatten).

Voorbeelden van ankers zijn:
- balken aan muren (balk-anker, muuranker)
- balken aan elkaar (ankerbalk)
- steen aan steen (dook)
- muur aan muur (spouwanker, glijanker)
- beton aan stalen elementen (ankerrail)
- wapeningstaal aan wapeningstaal (flimu-anker)
- afstandhouder voor de bekisting van een betonnen wand (kimanker).

De term anker wordt ook wel overdrachtelijk gebruikt (het heeft dan dezelfde werking als een anker), bijvoorbeeld bij chemisch anker, gewi-anker, groutanker.

GB Bouwverankering heeft bouwverankeringen in diverse uitvoeringen:
- kozijnankers: voor het bevestigen van kozijnen in massieve muren, spouwmuren, houtskeletbouw e.d.; groot aantal typen, zoals ankers met haak en houtdraad, lijmkozijnankers, hoekankers, PI-ankers voor stalen kozijnen, kozijnstelbeugels voor puimontage, HL-hoekankers e.d.
- wandankers: voor het verankeren van prefab wandelementen in beton of hout; vorm en afmetingen in overleg met de leverancier te bepalen
- starre ankers: lijmkoppelstrippen, bintankers en koppelankers, geschikt voor starre verbindingen in metselwerk en gelijmde constructies
- smeltankers: voor constructies waar speciale eisen aan brandbeveiliging worden gesteld
- dilaterende ankers: voor constructies waar constructiebewegingen opgevangen moeten worden (dilataties); er zijn diverse typen leverbaar, zoals glijankers en veerankers
- randankers: voor constructies waar bijzondere eisen aan beveiliging worden gesteld; er zijn diverse typen leverbaar, zoals leuningankers, randbekistingsankers, speciale GB-beugels met lijm- of spijkerplaten voor bevestiging in kalkzandsteen of cellenbeton.

Alle verankeringen zijn leverbaar in sendzimir verzinkt staal of RVS in twee kwaliteiten AISI 304 of AISI 316. De verankeringen worden gecompleteerd met diverse hulpstukken, zoals elementrubber (6 tot 8 mm dik) voor combinatie met wandankers, stelplaten (2 tot 20 mm dik) voor constructieve toepassing of stelwiggen voor het stellen van kozijnen, vloeren e.d."

Een aantal ankers van GB Bouwverankering:


GB-randbeveiliging:
- voor kalkzandsteenconstructielijnen en spijkeren
- lijmplaten worden in de lintvoegen ingelijmd
- spijkerplaten worden boven op de dragende wand aangebracht
- bevestigen van de spijkerplaat kan met een hulsnagel of speciale regelnagel met verzonken kop


HL-hoek en zwaar hoekanker:
- voor het dragen van zware kozijnen/elementen


sluitplaat:


elementverankering:


kozijnstelbeugel:
- snel, eenvoudig, variabel verstelbaar
- direct waterpas
- corrosiebestendig
- voorkomt doorzakken
- complete levering incl. slotbouten


kozijnanker:wandanker/lijmbouwmuuranker:assortiment ankers:
- geschikt voor zowel lijmwerk als metselwerk

volgorde van afbeelding links:
- dilatatieanker
- lijmkoppelstrip
- dilaterende lijmbouwanker
- prefab klijmspouwanker
- plafondveeranker


Zie ook bijvoorbeeld anker, blindanker, bloemanker, gewi-anker, glijanker, griphoekanker, haakanker, jaartalanker, koppelanker, muuranker, schotelanker, sieranker, smeltanker

Eng. anchor, wall tie (spouwanker), cavity tie (spouwanker)


2. Een grondanker is een staaf met een dwarsverbinding met als doel de staaf, en daarmee het object waaraan de staaf verbonden is, op z'n plaats te houden.
Zie bij grondanker en groutanker (een specifiek soort grondanker).


3. Ook: scheepsanker. Een anker is natuurlijk het middel om een schip vast te leggen aan de bodem van het water waarop de boot vastgelegd wordt.


18e-eeuws anker, zierikzee:


Het woord anker (in de betekenis van scheepsanker) is een oude ontlening aan het Latijnse anchora (anker), afkomstig van het Griekse ankura (id.), verwant met het woord angel; bron Etymologiebank.

Eng. anchor


4. Het anker is een symbool voor hoop, veiligheid, vertrouwen. In de Renaissance werd het anker (rust) vaak gecombineerd met een dolfijn (dolfijn geeft een kalme zee aan en staat in die hoedanigheid voor Triton die de stormen luwt).

   


Eng. anchor