home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


randisolatie

 

randisolatie

Randisolatie is het isolatiemateriaal dat als kantstrook aan de randen van een ruimte of bouwelement aangebracht wordt om koudebruggen (thermische isolatie) of geluidsbruggen (akoestische isolatie) te vermijden, maar wordt vooral toegepast bij vloerverwarming om de verwarmde dekvloer en afwerkvloer te laten uitzetten en krimpen zonder scheuren of barsten te geven (denk ook aan randisolatie rond kolommen e.d.).

Randisolatie kan ook toegepast worden om in de vloer een dilatatievoeg aan te brengen.

Er zijn rollen randisolatie met plakstrip die het bevestigen vergemakkelijken en de randisolatie op haar plaats houdt bij het aanbrengen van de vloer.
Randisolatie kan voorzien zijn van scheurstroken en een zogenoemde folieflap. De folieflap voorkomt dat de specie van de dekvloer over en achter de randisolatie loopt waardoor ongewenst contact zou worden gelegd tussen de vloer en de wand.
Randisolatie is meestal verkrijgbaar in dikten van 5 à 8 mm en in verschillende hoogten en lengten; het materiaal is meestal het wat flexibele polyethyleenschuim.

Voor akoestische isolatie kunnen ook randstroken uit stevige minerale wol worden toegepast (10 mm dik), bijvoorbeeld bij het toepassen van Rigidur vloeren van Gyproc. Voor het geluiddempend isolerend van de verbinding tussen vloer en wand of tussen plafond en wand) kan Gyproc afdichtingsband worden gebruikt.


voorbeeld van randisolatie bij de plaatsing van vloerverwarming noppjet van radson:1. Muur
2. Plint
3. Randisolatie
4. Cementdekvloer (chape)
5. Voorgevormde polystyreenfolie (nop)
6. Diffu-Pex buis van de vloerverwarming
7. Voorgevormde noppenplaat
8. Vloerafwerking
9. Uitvulling
10. Draagwelfsel

blauwe randisolatie bij de plaatsing van vloerverwarming met bevestiging van de buizen door clips (vds consulting):


randstroken van steenwol voor het akoestisch ontkoppelen van de rigidur vloer van de omringende constructie; de rigidur vloer wordt aangebracht op de kale vloer (vloerdelen, osb o.d.) en vormt een vlakke en (contact)geluiddempende ondergrond voor laminaat, parket e.d., maar ook voor vloerverwarming bij een wat minder egale of minder stabiele vloer (gyproc):