home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


Gepotdekseld

 

gepotdekseld, voorbeelden


Methode *)

Hoewel onderstaande methode van potdekselen voorziet in twee spijkers (onder elkaar) om de delen goed te bevestigen, is het wanneer sterk vermoed wordt dat de planken nog krimpen aan te raden slechts één spijker te gebruiken, op ongeveer een derde van boven. De plank kan dan krimpen zonder tussen twee spijkers aan weerszijden te scheuren.
De hartkant van de plank moet naar buiten gericht zijn. De plank gaat dan wat bol staan (de jaarringen, te zien op de kopse kant, willen recht worden). Zo klemt de plank met de benedenrand op de plank er onder.  
Gebruik voor gepotdekselde gevels liever geen glanzende afsluitende verf, maar bv. de goed indringende wat matte ecoleum van Koopmans. Ecoleum is een impregneermiddel, wordt in één laag aangebracht en geeft geen verffilm op het houtoppervlak (niet toepassen bij zeer glad geschaafd hout omdat ecoleum in het hout moet kunnen dringen).

klik op de meeste afbeeldingen voor groter

potdekselwerk naald-loofhout (houtinfo):

*) Met dank aan Houtinfo.Molen de Put in Leiden:

 


Gepotdekseld tuinhek:

 


Met staalplaten gepotdekselde gevels in Leidscheveen,  Den Haag De Vis (Soeters en Van Eldonk architecten; sinds 2016 heeft Jos van Eldonk zijn architectenbureau Common Affairs):


Gepotdekseld zinken gevelbekleding (VmZinc):


Zogenaamde "getrapte weeg" van het Tsaar Peterhuisje (Zaans Industrieel Erfgoed):


Zwarte gepotdekselde boerderij (Pontmeyer):


en een detail daarvan (Pontmeyer):


Gepotdekselde cederhouten woning, waarvan het cederhout na een aantal jaren op een natuurlijke manier grijs is geworden (Wytske's Houthandel):


Potdekselen met Rockpanel (middelste deel van de foto):Potdekselen van zinken losanges bij een losangedak, met dank aan o.m. de Zinkelarij: