home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


peil

 

peil

Het peil wordt gebruikt als uitgangspunt (referentiepunt) voor de hoogtemaatvoering. Aan de hand van peil wordt de hoogte aangegeven met bijvoorbeeld de eerste verdiepingvloer, dakgoot, afgewerkte nok o.d.

Let op: 
- Peil = 0 is in de bouw zeer lang gesteld als "bovenkant van de afgewerkte beganegrond vloer"
- Er zijn helaas ook andere referentiepunten die Peil = 0 aangeven, bijvoorbeeld het "maaiveld"of de wonderlijke "20 mm onder de voordeurdorpel" ("omdat het hoogteverschil tussen binnen en buiten niet meer dan 20 mm mag bedragen in verband met de toegankelijkheid van een gebouw").

Dus: vermeld altijd wat Peil=0 inhoudt!

Opmerkingen:
- Voor de feitelijke uitvoerders op een bouwplaats is Peil=0 een gegeven, een referentiepunt, meestal ongeacht de hoogte ten opzichte van NAP. 
-
Eigenlijk zou het peil de hoogte aan kunnen geven ten opzichte van NAP. Dit wordt niet vaak gedaan, maar zou wel moeten, bijvoorbeeld Peil=0 is maaiveld is +0,32 NAP. Verwezen kan worden naar het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN); zie eventueel bij NAP.
-
"In de nieuwe Omgevingsplannen is het mogelijk om hoogte naast kwantitatief ook kwalitatief op te nemen, bijvoorbeeld door aan te geven dat nieuwe woningen moeten passen in het straatbeeld. Hierbij wordt dus niet een kwantitatieve, concrete hoogte genoemd. Hier wordt gebruik gemaakt van globale termen die niet zijn te vatten in vaste normen."
- In het waterdomein spreekt met bijvoorbeeld van zomerpeil en winterpeil (waterhoogten van rivieren). 


peil = 0 als bovenkant afgewerkte beganegrond vloer:


peil=0 als maaiveld:


Het woord peil is al bekend als het Middelnederlandse pegel (peil, maat), dat afkomstig is van het Protogermaanse pagila (merkteken), waarschijnlijk een afleiding met verkleiningsachtervoegsel -ila van de wortel pag; bron Etymologiebank.

Verg. maaiveld, meterpeil, peilbuis, straatpeil (streefpeil straatniveau), grondwaterstand.

Eng. level