home  doneren?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


sponning

 

sponning

Een sponning is een gleuf of ruimte waarin of waartegen iets sluit, bijvoorbeeld een glassponning, kalksponning, kloostersponning, steensponning (zie verderop).


glassponning (luvema):

sponningmaat;
klik voor groter (zuiderveld kozijnen):


Een steensponning is een sponning waartegen iets kan staan of sluiten, bijvoorbeeld een sponning waartegen een raamkozijn sluit of een sponning waarbij ruimte is gelaten voor stenen.


steensponning (kozijneninfo):


steensponning, in rood is de rand aangegeven (ijzerwarenweb):


steensponning, sponning voor metselstenen;
een prefab betonvloer voor een berging met een gemetselde opbouw heeft een fundering met vorstrand en steensponning (zie detail onder);
klik voor groter:


detail b van afbeelding boven; vorstrand met steensponning t.b.v. gemetselde opbouw:


De herkomst van het woord sponning is onzeker: hetzij gevormd uit sponde (bed of beddenplank, gleuf) dat ontleend is aan het Oudfranse esponde (rand), ontwikkeld uit het Latijnse sponda (bed of onderstel van een bed) en het achtervoegsel -ing, hetzij gevormd uit spon (vulgat in een (wijn)vat), eerder Middelnederlands spont (id.) dat ontleend is aan het Italiaanse spunto (id.), net als het werkwoord spuntare (van gaten voorzien) teruggaand op het Latijnse (ex)punctum (geboord gat), en hetzelfde achtervoegsel -ing. Bron Etymologiebank.

Zie eventueel tochtstrip.

Eng. rebate, rabbet