vierendeelligger

Ook: Vierendeelligger, raamwerkligger. "De Vierendeelligger is een bijzondere vorm van de vakwerkligger opgebouwd uit rechthoeken, zonder diagonalen, en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt zoals doorgangen, ramen en leidingen. Het kwam in de begintijd van de Vierendeelligger (ca. 1900) als totaal absurd voor om te tornen aan het dogma van de driehoeksligger. De technische voordelen komen neer op een beperking van de dynamische effecten, de montage is gemakkelijker en preciezer, de liggers zijn vaster, robuuster, minder beweeglijk en minder onderhevig aan roest. 
Het commerciëel-economisch voordeel wordt volgens Vierendeel verkregen door twee factoren: de Vierendeelligger is tot 30% lichter en de eenheidsprijs is lager (door de eenvoudige structuur). De Vierendeelbrug is robuust en geeft een veilige indruk." 


vierendeelligger met vaste knopen (tu/e bouwkunde):


Uit esthetische of architectonische overwegingen kan gekozen worden voor een Vierendeelligger (bijvoorbeeld geen diagonalen, grotere raamopeningen) of uit functionele overwegingen (een grotere vrije doorgangsopening, verdiepingshoge ligger).
De definitie van de Vierendeelligger bij Vanderpitte is: "... een samenspel van twee buigstijve randstaven en van een aantal evenwijdige buigstijve stijlen." 
Net als vakwerkligger is de Vierendeelligger een ligger die belast wordt op buiging. Omdat in een vierendeelligger geen diagonalen aanwezig zijn, moeten de knopen momentvast worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met verstijvingsschotjes.

De naam Vierendeelligger is afkomstig van de Leuvense hoogleraar Arthur Vierendeel (1852-1940). Zijn ontwerp is in België veel toegepast in bruggen, alle in staal.
Ook andere constructies dan bruggen worden in het Vierendeelprincipe uitgevoerd, zie o.m. de foto's hieronder.


hedendaagse uitvoeringen van het principe van de vierendeelligger

klik op de afbeeldingen voor groter

vierendeelligger, eindrapport gert-jan verweij:


vierendeelligger, jan schaefferbrug, amsterdam (copyright facemepls):


vierendeelligger, 18 m uitkraging (stabilogics):


Met dank aan TU Delf Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, ir. Oscar Renard (RIM Mechelen), prof. ir. H.H. Snijder (staal) en ir. F. Schot (hout) in hun Constructief Ontwerpen Materialen A van de TU/e en het eindrapport van Gert-Jan Verweij van de TU Delft over het gebruik van Vierendeelliggers in hout.

Zie ook Vierendeelbrug voor andere voorbeelden.

Voor liggers zie eventueel ligger, gewalste ligger, hoedligger (petligger), hünnebeckdrager, I-profielkokerligger, patrijspoortligger, plaatligger, profielstaal, raatligger, samengestelde balk, staalverbinding, U-profiel, vakwerkligger, verstijvingsligger, verstijvingsbalk (beton), Vierendeelligger, vollewandligger, vrije oplegging.

Eng. Vierendeel truss, Vierendeel girder