home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


vierendeelbrug

 

vierendeelbrug

Ook: Vierendeelbrug. Een vierendeelbrug is een brug die gebaseerd is op het principe van de Vierendeelligger: een stijf raamwerk zonder diagonalen.  Dit brugtype bestaat dus uit louter stijve verbindingen, van een vrij omvangrijke soort. 
De naam Vierendeelbrug is afkomstig van de Leuvense hoogleraar Arthur Vierendeel die het principe van de Vierendeelligger heeft ontworpen (ca. 1890).

In eerste instantie werd niet veel geloof gehecht aan de robuuste constructies van Vierendeel, maar steeds meer werd duidelijk dat een goede en goedkope methode was. "Bijna een halve eeuw na zijn dood kreeg Vierendeel de mooiste postume hulde die hij zich had kunnen dromen: in de Volksrepubliek China werd naar zijn voorbeeld een complex van negen bruggen gebouwd door Qian Lin Xi, rector van het Dalian Institute of Technology."
Een Vierendeelbrug over het Albertkanaal is ooit door brosse breuk ingestort, ongeveer in het midden bij zowel boog als horizontaal gebroken.

Tegenwoordig worden ook regelmatig hedendaagse ontwerpen gemaakt voor vierendeelbruggen, die toch wel wat meer esthetische waarde hebben dan de vroegere massieve exemplaren, zie bijvoorbeeld de voetgangers- en fietsersbrug in Lelystad (geheel onder) en de afbeeldingen bij de Vierendeelligger.

Enkele afbeeldingen van Karel Roose:


eerste Vierendeelbrug over de Schelde in Avelgem, 1904:

scheepsdale, brugge:

grammene, deinze:
vierendeelbrug met boog: uitreiking staalprijs 2003:


Afbeeldingen o.m. Beeldbank Onroerend Erfgoed (Vlaamse Gemeenschap).

Meer gegevens bij de Vierendeelligger.