home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


vrije oplegging, vrij opgelegd

 

vrije oplegging, vrij opgelegd

Vrije oplegging is de situatie waarbij de ligger of vloer niet ingeklemd is en dus (theoretisch) vrij kan bewegen. Een voorbeeld is een dakelement ("dakvloer") dat maar op twee steunpunten opgelegd wordt (de twee spouwmuren worden voor de eenvoud als één steunpunt beschouwd). 

Roloplegging is een vorm van vrije oplegging.

Bij een verdiepingvloer die niet wordt niet doorgestort en waarbij de spouw open blijft, is geen sprake van geheel vrije oplegging. (Woningen zouden eigenlijk niet in de andere variant, de doorgespannen oplegging, mogen worden gebouwd omdat het contactgeluid tussen de woningen zeer storend kan zijn.)


vrije oplegging van een betonnen dakvloer:


niet geheel vrije oplegging (deels ingeklemd) van een betonvloer; deze vorm van oplegging vermijdt geluidoverlast door contactgeluid:


Voor liggers zie eventueel ligger, gewalste ligger, hoedligger (petligger), hünnebeckdrager, I-profielkokerligger, patrijspoortligger, plaatligger, profielstaal, raatligger, samengestelde balk, staalverbinding, U-profiel, vakwerkligger, verstijvingsligger, verstijvingsbalk (beton), Vierendeelligger, vollewandligger, vrije oplegging.

Eng. free support