home  

discl. / ę, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ÚÚn van de letters A..Z hierboven.


plaatligger

 

plaatligger

Een (stalen) plaatligger is een ligger van aan elkaar gelaste of met bouten aan elkaar bevestigde stalen I-profielen met een extra hoog lijf (het verticale deel van de "I"). Bij een extra hoog lijf kan plaatverstijving nodig zijn, om het knikken van het lijf of het buigen van de flenzen te vermijden.

De plaatligger van Corrugated Plate Industry kunnen vrije overspanningen aan tot 160 m! Deze plaatligger wordt GLP Lightweight Beam of GLP Lichtgewicht Constructiebalk genoemd (GLP staat voor Geprofileerde Lijf Plaat).

Plaatliggers worden o.m. toegepast als dragers van een dak in industriŰle hallen (dakliggers) en als liggers bij bruggen.
Bij plaatliggers als dakliggers kan vergoten van de brandwerendheid nodig zijn, bijvoorbeeld door een omkasting met hout of gipsplaten of het toepassen van een coating die bij ca. 350 graden C gaat zwellen.
Bij bruggen met plaatliggers werden vroeger (vˇˇr 1950) de I-liggers gemaakt door de flenzen met hoekstalen met klinknagels aan het lijf te bevestigen. Na 1950 worden de I-liggers meestal gelast.

De Lambda plaatligger van Van Nieuwpoort prefab beton / Betonson is een brede ligger van voorgespannen beton voor overspanningen tot 15 m (1200 mm breed, hoogte 150 tot 300 mm, met druklaag 300 tot 600 mm). De Lambda plaatliggers worden o.m. toegepast als brugdek en als vloerconstructie bij zware belastingen.

Plaatliggers van houtachtig materiaal worden meestal vollewandligger genoemd, maar de term vollewandligger wordt ook soms voor de stalen plaatligger gebruikt.


plaatliggers bij de spoorbrug over de maas bij maastricht (bruggenstichting):


plaatliggers (glp lichtgewicht constructiebalken) bij een hal met een grote overspanning; de volgende  foto laat goed de hoogte van het lijf van de plaatligger zien (corrugated plate industry):


i-ligger van hout; plaatligger van houtachtig materiaal, vollewandligger (lynx trussed rafters):


Documentatie
- Gelaste plaatliggers (van ir. A.R.J. Timmermans, Bouwen met Staal)

- Liggers, waaronder de betonnen Lambda plaatligger (van Van Nieuepoort prefab beton / Betonson)

Voor liggers zie eventueel ligger, gewalste ligger, hoedligger (petligger), hŘnnebeckdrager, I-profiel (van staal), I-ligger (van hout), kokerligger, patrijspoortligger, plaatligger, profielstaal, raatligger, samengestelde balk, staalverbinding, U-profiel, vakwerkligger, verstijvingsligger, verstijvingsbalk (beton), Vierendeelligger, vollewandligger, vrije oplegging.

Eng. plate girder