Neomodernisme (1994-heden)

Eigenlijk: neomodernisme (zonder hoofdletter). Het Neomodernisme is een bouwstijl waarbij ervan uitgegaan wordt dat de uiterlijke vorm van een gebouw belangrijk is. Ook vinden neomodernisten dat alles zichtbaar moet zijn. De stijl lijkt een beetje op High-Tech. Het Neomodernisme vindt dat je de constructie naar buiten moet brengen, maar het gebouw moet ook veel uiterlijke schoonheid bezitten. Ze gebruiken dezelfde vormtaal als het RationalismeFunctionalisme, Bauhaus en De Stijl. Vooral de uiterlijke vorm telt: platte daken en horizontale raamstroken. Men maakt gebruik van materialen als hout, glas, metaal en beton

Het Neomodernisme is enerzijds een mooi voorbeeld van hoe de genoemde stromingen samen kunnen gaan tot één geheel. Anderzijds levert het Neomodernisme vaak woonkazernes op met van de mens vervreemde muurvlakken, zoals de Zwarte Madonna in Den Haag (tweede foto, gelukkig afgebroken). Een ander gebouw is het wooncomplex Kop van Zuid in Rotterdam, van onder meer het architecten/ontwerpbureau CePeZed (eerste foto). Het Neomodernisme is zich, vooral in het begin, gaan richten op kantorenbouw, waarschijnlijk omdat daar in vergelijking met woningbouw meer megaprojecten zijn te realiseren en minder weerstand is tegen de ontwerpen.

Een vervolg op het Neomodernisme is het Supermodernisme ("Look at me"), waarin de drang naar onderscheiding van het gewone en uitsteken boven "de anderen" nog duidelijker aanwezig is.


neomodernisme, kop van zuid, rotterdam, de boog, architect cepezed:


toch ook wel neomodernisme, zwarte madonna den haag (1985, na veel geharrewar pas in 2007 gesloopt), architect carel weeber: