home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


supermodernisme, modernisme

 

Supermodernisme (1995-heden)

Het Supermodernisme is een naam voor een wijd verbreide stroming in de bouwkunst die meer belang hecht aan het presenteren van een "statement" ("daadstellen"), opvallen, imponeren ("look at me"), overdonderen, hoewel er iets minder natuurlijke uitstraling is (de uitstraling wordt veroorzaakt door de vorm van het bouwwerk, een vorm van charisma). Termen als speelsheid, techniek (High-Tech maar niet per se aan de buitenzijde zichtbaar), computers, neon zijn heel duidelijk op deze stroming van toepassing. 
Er is wat minder aandacht voor de mens, waardoor het Supermodernisme bijna uitsluitend kantoren, theaters e.d. bouwt. Vooral op de Kop van Zuid in Rotterdam staat vrij veel Supermodernisme, hoewel de nieuwe plannen op en rond de Kop van Zuid toch weer wat gewoner lijken (namelijk meer woningbouw). 
Soms maakt de vorm of de gehele uitstraling van een gebouw dat het tot dit Supermodernisme behoort, soms de locatie zoals de Emmatoren in Groningen die in een weidse laagbouwomgeving staat.
Zoals vroeger kerken en paleizen uitingen waren van de macht van de heersende klasse, zo zijn dat nu vaak gebouwen van multinationals. De overheid wil vaker door bijzondere ontwerpen van bijvoorbeeld bruggen opvallen (het maken van "iconen" en "landmarks").

Het aspect "look at me" komt ook terug in de performatieve instelling die na ca. 2010 bij architecten is waar te nemen.

Kenmerken van het Supermodernisme zijn dus o.m.:
- het gebouw moet een spektakelstuk zijn, een statement stellen, opvallen, imponeren ("look at me", landmarks, iconische gebouwen), overdonderen
- speelse architectuur, soms alleen mogelijk gemaakt door nieuwe technieken
- voornamelijk utiliteitsbouw ("niet-plaatsen" genoemd, zoals kantoorgebouwen, vliegvelden, stations, hotels, supermarkten).

Het supermodernisme is als een vervolg op het Neomodernisme te beschouwen.


supermodernisme, hoofdkantoor kpn met een complete gevel van groene lampen die 's avonds boodschappen bevat, architect renzo piano, 2000:


supermodernisme, de emmatoren in groningen, een duidelijk landmark in een laagbouwgebied;
klik voor groter; van ringen architecten:


"de schoen" (ook wel "de poenschoen" en klapschaats genoemd), het ing house in amsterdam (niet meer in gebruik bij ing), architecten roberto meyer van mvsa architects en jeroen van schooten van team v architectuur, 2002 (voornamelijk aluminium en glas)
; klik voor groter (foto puddin4brains wikipedia):


"living tomorrow" in amsterdam, architect ben van berkel (un studio, 2000-2003):


swiss-re gebouw in londen, architect norman foster, opgeleverd in 2004:


cctv-gebouw, beijing, architecten rem koolhaas (oma) en ole scheeren:


De fantasieloze naam Supermodernisme bevat wel wat van het "moeten-opvallen", maar geeft dat helaas eigenlijk niet goed weer.

Verg. High-Tech, Super Dutch.

Eng. Supermodernism