dubo

Ook, soms: biobased bouwen. Dubo is de afkorting van duurzaam bouwen, waarbij het milieu een belangrijke plaats inneemt door het gebruik van duurzame en minder milieubelastende bouwmaterialen. De omschrijving van duurzaam bouwen van de Verenigde Naties is: "Voorzie de huidige generatie in haar behoeften, maar schuif de (milieu)problemen niet door naar volgende generaties".

Een aantal aspecten die met dubo te maken hebben zijn:
- toegepaste materialen mogen de gezondheid niet schaden (tijdens vervaardiging en in gebruik)
- bouwen met duurzame materialen (milieuvriendelijk vervaardigde materialen, bijvoorbeeld duurzaam geproduceerd hout, bouwen met vrijwel uitsluitend te recyclen materialen)
- minder energiegebruik tijdens productie van bouwmaterialen
- minder energiegebruik in de gebruiksfase van een gebouw (isolatie tegen energieverlies)
- meer gebruik van passieve en herwinbare energiebronnen (passief aanwezige bronnen zoals zonnestraling voor verwarming en buitenzonwering om te koelen, herwinbare warmte/koude (warmte-koude-opslag), milieuvriendelijke bronnen als pellets e.d.)
- geen of minder afval op de bouwplaats
- het gebouwontwerp speelt een belangrijker rol (zongericht zijn, serres als buffer voor zonnewarmte, technische installaties, zgn. schilisolatie door gehele gebouw te isoleren)
- de gezondheid blijft prioriteit (dus niet bij grote projecten nieuwe methoden toepassen die nog niet bewezen beter zijn, ook mbt. de gezondheid van de bewoners)
- de meer ecologisch georiŽnteerde dubo maakt liever gebruik van natuurlijke materialen als vlas, stro, leem, schapenwol e.d.

Dubo is gelukkig de fase van de geitenwollen sokken ontgroeid: 
- we krijgen de slechte voorbeelden van niet-duurzaam vaak breed uitgemeten via de media (bijvoorbeeld China met van alles, IndonesiŽ met tropisch regenwoud)
- milieuvriendelijk betekent soms zelfs "goedkoper"
- men is bereid te experimenteren met duurzaam bouwen (de "fun factor" van dubo)
- meer bedrijven willen een meer milieuvriendelijk en maatschappelijk imago tonen (in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Belangrijk bij een algemener acceptatie van duurzaam bouwen is dat er gefundeerde en afgewogen alternatieven zijn voor bestaande niet-duurzame fabricage, materialen en gebruik (bouwlood wordt bijvoorbeeld voor vrijwel 100% gerecycled na tientallen, soms honderden jaren gebruikt te zijn, dat is toch duurzaam). 

Zie ook bijvoorbeeld de site van
RVO, Duurzaam bouwen Startpagina en bijvoorbeeld de begrippen cralde-to-cradle, ecologisch bouwen, passiefhuis en BENG .

Begrippenlijst Duurzaam Bouwen van VROM.

Organisaties of methoden die aspecten van duurzaamheid meten, zijn o.m.
- GPR

- BREEAM-NL (van de DGBC Dutch Green Building Council)

- DGBC Dutch Green Building Council 


Zie verder bij duurzaam bouwen en eventueel bij NIBE (lijst van producten met Dubokeur).
Zie ook ecologisch bouwen, biologisch bouwen, cradle to cradle.

Eng. duurzaam bouwen is sustainable building