home

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


spuitgieten

 

spuitgieten

Spuitgieten is één van de belangrijkste vormgevingstechnieken voor kunststof of metalen onderdelen. Spuitgieten is een vormgevingstechniek die bij kunststoffen vaak wordt toegepast voor thermoplasten en in mindere mate voor thermoharders en rubbers. Metalen die met spuitgieten worden gevormd kunnen worden, zijn bv. aluminium, zink, koper, lood en tin (vooral bij aluminium wordt deze vormtechniek toegepast).

Bij het spuitgieten wordt een vloeibare massa onder hoge druk in een vorm, de matrijs, gespoten. De massa koelt af en het product wordt uitgestoten of uitgenomen.
Voor het spuitgietproces zijn derhalve twee middelen nodig: een spuitgietmachine en een matrijs. De spuitgietmachine smelt de grondstof en spuit deze onder hoge druk in de matrijs. De matrijs bestaat uit een vormholte met daar omheen technische voorzieningen voor koeling en ontvorming van het product. Aangezien de aanmaakkosten van matrijzen hoog zijn, wordt de spuitgiettechniek meestal alleen toegepast bij relatief grote aantallen. 

Spuitgieten heeft een aantal belangrijke voordelen: 
- grote vrijheid ten aanzien van de vormgeving van een product
- hoge reproduceerbaarheid binnen kleine toleranties
- diverse technieken kunnen in het proces worden geïntegreerd, zodat nabewerking of assemblage overbodig wordt.


spuitgieten van metaal (the a to z of materials):


spuitgieten, microspuitgieten (industriële innovatie tno):


spuitgieten, matrijs shampoo-dop (industrical injection plactics):


spuitgieten, spuitgietmachines (industrical injection plactics):


Voorbeelden van "spuitgiettechnisch" gefabriceerde kunststof producten: printerkappen, luidsprekers, computermuizen, auto-onderdelen, koelkastbinnenmantels, schroefdoppen. 
Voorbeelden van metalen producten, via spuitgieten ontstaan: onderdelen van motorblokken van auto's e.d., luchtinlaten voor vliegtuigen.

Met dank aan Attema, Industrical Injection Plactics, TNO, Trace Die Cast, the A to Z of Materials.

Kijk ook eens op Sigmasoft Virual Molding.

Verg. blow molding (vormblazen), vacuümtafel, extrusie.

Eng. (kunststof) injection moulding; (kunststof) spuitgietmachine is injection moulder, injection-moulding machine; (metaal) to die-cast; (metaal) spuitgietmachine is die-cast machine