home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


wienersprossen

 

wienersprossen

Ook: Wiener Sprossen; soms: schijnroeden. Wiener Sprossen zijn een alternatief voor een kruisroede bij gebruik van dubbelglas: tussen de ruiten van het dubbelglas wordt een aluminium of kunststof vakverdeling gemaakt en op deze vakverdeling worden er aan de buitenkant van het glas glaslatten van hout of kunststof verlijmd. Het doel van Wiener Sprossen is het geheel een traditioneel uiterlijk te geven, terwijl toch een goede warmte-isolatie plaatsvindt. Vooral bij renovaties en restauraties van monumenten kunnen wienersprossen van pas komen, als dat toegestaan is door het bevoegde gezag.

De verlijming van de glaslatten gebeurt met zogenoemd kruisroedentape, "een tweezijdig klevend fijncellig PE met een agressief hechtende lijmlaag", waarna deze latten afgekit worden.

De vlakverdeling kan eventueel gemaakt worden met dezelfde soort afstandhouders tussen de glasplaten. Het aluminium van de afstandhouders en wienersprossen dient daarom wel donker gemaakt te zijn omdat glimmend aluminium in een monumentaal raam meestal zal misstaan. (Dat gebeurt ook met het lood van glas-in-lood dat in de spouw van dubbelglas aangebracht kan worden.)

Voordelen van Wiener Sprossen
- dubbelglas met een in de spouw van het glas "doorlopende" roedenverdeling (ook wat ingewikkelder roedenverdeling is mogelijk; alleen toepassen van plakroeden, dus zonder roedeverdeling in de spouw, is ronduit lelijk)
- de roeden kunnen smaller worden uitgevoerd dan met een werkelijke roedenverdeling met allemaal aparte dubbelglas-ruitjes (bij kleinere ramen met veel aparte dubbelglaspanelen nemen de roeden soms teveel breedte in; dat is nodig om het glas goed te kunnen dragen, maar niet zo fraai bij die kleinere raampjes)
- het afkitten van de latten geeft een natuurlijker uiterlijk aan de Wiener Sprossen (en zorgt ervoor dat de dubbelzijdige tape niet zichtbaar is en beschadigd zou kunnen worden bij het ramen wassen).

Nadelen van Wiener Sprossen
- bewerkelijk (het roedendeel in de spouw moet in de fabriek worden uitgevoerd in hetzelfde materiaal en uiterlijk als de plakroeden)
- van dichtbij is te zien dat het niet helemaal "echt" is.


Wanneer alleen tussen de glasruiten van het dubbelglas een roedeverdeling wordt gemaakt, wordt dat, in Duitsland in ieder geval, Schweizer Kreuz genoemd (maar wordt onterecht ook soms Wiener Sprossen genoemd). Voordeel van het Sweitzer Kreuz is dat het ramen zemen gemakkelijker gaat en dat er aan de buitenzijde geen roeden zijn die kunnen verweren.

Wanneer alleen aan de buitenzijde van het dubbelglas een kruisroede wordt geplakt, wordt dat ook soms Wiener Sprossen genoemd, maar minder juist eigenlijk.


wiener sprossen, principe, doorsnede:


links
schweizer kreuz en rechts wiener sprossen:


wiener sprossen:


let op: twee voorbeelden van wat GEEN wiener sprossen zijn

een groter raam met kleine dubbelglaspanelen (veel dubbelglas-panelen in één raamwerk; dus
geen wiener sprossen):


dubbelglas met alleen plakroeden (zonder roede in de spouw; dus
geen wiener sprossen):


voorbeeld van een anders gevormd raam met zwarte, waarschijnlijk kunststof wiener sprossen (zonder ruiten nog); "met name bij industriële projecten met
zwarte stalen kozijnen wordt dit toegepast; de kaders van de ruit worden dan eveneens in dit materiaal uitgevoerd" (foto ron cornelissen, hendriks coppelmans bouwgroep; gkt-gruppe):


voorbeelden van standaard-typen sprossen van gkt-gruppe:


Documentatie

- Afstandhouders bij dubbelglas en bij Wiener Sprossen (van GKT-Gruppe

- Modellen (typen) Sprossen (van GKT-Gruppe

Met dank aan o.m. Glasdiscount, GKT-GruppeHendriks Coppelmans bouwgroep.

Sprosse is een Duits woord voor roede; het Duitse Spross betekent loot, ent, sport (van ladder), nakomeling.

Zie eventueel vele soorten vensters.