home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


wienersprossen

 

wienersprossen

Ook: Wiener Sprossen; soms: schijnroeden. Wiener Sprossen zijn een alternatief voor een kruisroede bij gebruik van dubbelglas: tussen de ruiten van het dubbelglas wordt een aluminium of kunststof vakverdeling gemaakt en op deze vakverdeling worden er aan de buitenkant van het glas glaslatten van hout of kunststof verlijmd. Het doel van Wiener Sprossen is het geheel een traditioneel uiterlijk te geven, terwijl toch een goede warmte-isolatie plaatsvindt.

De verlijming van de glaslatten gebeurt met zogenoemd kruisroedentape, "een tweezijdig klevend fijncellig PE met een agressief hechtende lijmlaag", waarna deze latten afgekit worden. 

De vlakverdeling kan eventueel gemaakt worden met dezelfde soort afstandhouders tussen de glasplaten. Het aluminium van de afstandhouders en wienersprossen dient daarom wel donker gemaakt te zijn omdat glimmend aluminium in een monumentaal raam meestal zal misstaan.

Wanneer alleen tussen de glasruiten van het dubbelglas een roedeverdeling wordt gemaakt, wordt dat, in Duitsland in ieder geval, Schweizer Kreuz genoemd (maar wordt onterecht ook soms Wiener Sprossen genoemd). Voordeel van het Sweitzer Kreuz is dat het ramen zemen gemakkelijker gaat en dat er aan de buitenzijde geen roeden zijn die kunnen verweren.

Wanneer alleen aan de buitenzijde van het dubbelglas een kruisroede wordt geplakt, wordt dat ook soms Wiener Sprossen genoemd, maar minder juist eigenlijk.


wiener sprossen, principe, doorsnede:


links
schweizer kreuz en rechts wiener sprossen:


wiener sprossen:


voorbeeld van een anders gevormde raam met zwarte, waarschijnlijk kunststof wiener sprossen (zonder ruiten nog); "met name bij industriŽle projecten met
zwarte stalen kozijnen wordt dit toegepast; de kaders van de ruit worden dan eveneens in dit materiaal uitgevoerd" (foto ron cornelissen, hendriks coppelmans bouwgroep; gkt-gruppe):


voorbeelden van standaard-typen  sprossen van gkt-gruppe:


Documentatie

- Afstandhouders bij dubbelglas en bij Wiener Sprossen (van GKT-Gruppe

- Modellen (typen) Sprossen (van GKT-Gruppe

Met dank aan o.m. Glasdiscount, GKT-GruppeHendriks Coppelmans bouwgroep.

Sprosse is een Duits woord voor roede; het Duitse Spross betekent loot, ent, sport (van ladder), nakomeling.

Zie eventueel vele soorten vensters.