home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


voorzetmuur

 

voorzetmuur, voorzetwand

Een voorzetmuur is een muur die vr een bestaande muur wordt geplaatst. Meestal wordt een voorzetmuur gemaakt met een kleine spouw met isolatiemateriaal en meestal wordt de voorzetmuur aan de binnenzijde van het huis gebouwd. Als materiaal voor de voorzetmuur zelf wordt meestal baksteen, hout of een raamwerk met "waterbestendig" plaatmateriaal gebruikt.
Doel van de voorzetmuur is vooral een betere warmte-isolatie te hebben, soms om de nadelen van vochtdoorslag bij een massieve muur tegen te gaan, ook wel om geluidshinder te verlagen (bij scheidingsmuren, tussen woningen). Om vochtdoorslag te vermijden wordt een voorzetmuur altijd een aantal cm van de buitenmuur geplaatst en worden een paar open stootvoegen gemaakt in de buitenmuur om vochtige lucht te laten verdwijnen. 
Een voorzetmuur zonder spouw werd vroeger bij meer of minder bouwvallige muren toegepast om deze te verstevigen. Soms werd een voorzetmuur toegepast uit esthetische overwegingen, om een slechte muur aan het oog te onttrekken.


voorzetmuur tegen de binnenzijde van de buitenmuur; 
klik voor groter;
opbouw: buitenmuur, xps-isolatieplaten, raamwerk met steenwol isolatiemateriaal, "waterbestendige" gipsplaten en een stuclaag (onzeboerderij):


Zie ook klampmuur, waarbij de steen op zijn kant wordt gemetseld.
Verg. voorzetraam.

Eng. false wall; (op raamwerk) stud wall, stud partition