home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op ťťn van de letters A..Z hierboven.


xps, extruded polystyrene

 

xps

XPS staat voor Extruded Polystyrene. Er is blauw, grijs of roze xps. Styrofoam was een merknaam van Dow (nu van Ravago/Ravatherm) en Styrodur is de merknaam van BASF. De structuur van dit schuim is harder en dichter dan EPS, het materiaal bestaat uit massief schuim met ertussen zeer kleine belletjes. Het wordt ook gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw. XPS is in aankoop duurder dan EPS, echter afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever mogelijk sneller en mooier in de verwerking.

XPS heeft het voordeel dat het goed bestand is tegen water, ook bij contact met de grond, in een vochtige omgeving (long term water absorption by total immersion Wlt of WL(T) = 0,7% v/v na 28 dagen, en long term water absorption by diffusion Wdv of WD(V) = 3% v/v na 28 dagen). 
Ook de vries-dooi-karakteristiek van xps is goed.

XPS heeft het nadeel dat het brandklasse E heeft, d.w.z. zeer brandbaar. Om veilig te kunnen functioneren als bouwmateriaal wordt het "ingebouwd", bijvoorbeeld een betegelde Wedi-plaat in een badombouw.

XPS en EPS worden gebruikt als isolatiemateriaal in vloer-, gevel- en dakconstructies en als lichtgewicht funderingsmateriaal bij de aanleg van wegen in zettingsgevoelige gronden.

XPS-fabrikanten zijn o.m.:
- Jackon Insulation (xps)
- Abriso Jiffy (Styrisol)
- Ravatherm (Styrofoam)
- BASF (Styrodur)


jackodur plus 300 standard sf, xps in diverse diktes en met sponning (jackon insulation):


qboard, xps met toplaag (hornbach):Documentatie
- Jackodur XPS Thermische isolatie voor bouwtoepassingen (van Jackon Insulation)

- WarmtegeleidingscoŽfficiŽnt, soortelijke warmte, dichtheid, warmtecapaciteit, dampdiffusie en brandklasse van een aantal materialen (w.o. EPS en XPS)
- Voorbeeld van Declaration of Performance (DoP) van Styrodur

Zie ook polystyreen, CPS en EPS.