home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


schenkel, schinkel, boogconstructie, segment, deel van spitsboog

 

schenkel

1. Een schenkel is een gebogen onderdeel van een formeel, dus een korte gebogen constructie van bijvoorbeeld twee of meer gebogen gezaagde houten plankjes waarmee een boog van een gewelf of een rondboog wordt ondersteund. Eventueel wordt met blokjes tussen de plankjes de schenkel verdikt. 
Het verschil met een formeel zelf is dat de schenkel slechts een gedeelte van een ronding omvat (in vorm te vergelijken met een rib uit een borstkas, vandaar de benaming schenkel).
De afbeelding onder toont een schenkel als mal bij een gemetselde segmentboog.


schenkel om een boogconstructie te maken (koninklijke nederlandse bouwkeramiek knb uit het boek vakkennis metselen van technische boekhandel waltman):


De volgende afbeeldingen geven een metselschenkel en een metselprofiel bij een gebogen muur. Hier is de schenkel van nut voor een "horizontale boog". Deze schenkel wordt vooraf  door de leverancier in de gewenste radius gebogen en voorzien van een merk met de straal (R). Temperatuurverschillen hebben invloed op de gebogen schenkels (buigtemperatuur ca. 18° C).


ronde houten schenkel voor een ronde vorm in metselwerk;
klik voor groter (steenzagerij van meerveld):


schenkel bij een gemetselde boog (koninklijke nederlandse bouwkeramiek knb):


schenkel: metselschenkel voor gebogen wanden, met metselprofiel (hakron):


Eng. centering


2. Ook: schinkel. "De schenkel is het gebogen deel van een spitsboog, gehouwen stuk steen voor een gewelfrib" (Bouwkundige termen van Haslinghuis en Janse).

Eng. (gebogen deel van boog) haunch


3. "Gebogen deel van een kapconstructie bij ribben met houten tongewelf of koepeldak" (Bouwkundige termen van Haslinghuis en Janse).