home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


schroot

 

schroot

Schroot heeft meer betekeninssen:


1. Vaak in het meervoud en verkleinend: schrootjes. Een schroot is een dunne plank voor bijvoorbeeld bekleding van wand of plafond. De meeste schroten hebben een sponning zodat de schroten netjes in elkaar geschoven kunnen worden. 
Rabatdelen hebben meestal een profilering waardoor een soort "kanaal" bij de aanhechting van de schroten. (De pagina rabatdeel geeft veel extra informatie.)
Vloerdelen zijn wat dikkere schroten die door hun dikte en het (meestal) ontbreken van een profilering geschikt zijn als vloerbedekking.

Soms hebben schroten de neiging wat bol of hol te gaan staan; dit kan vermeden worden door in de onderzijde van het schrootje een gleufje te frezen zodat het hout nog een beetje kan werken.

De afbeeldingen tonen verschillende soorten schroten.


de schroot werd ook wel sponningschroot genoemd, rabatdeel (dekker hout):


schroten / vloerdelen: (a) koud tegen elkaar, (b) geschaafd en geploegd (messing en groef), (c) met kloostersponning verdekt genageld, (d) sponning en groefschroten, (e) vellingschroot of v-schroot (puntschroot), (f) damwandplanken met visbeksluiting; 

klik voor groter
 (uit het boek bouwmaterialen van ing. m.w. verver, 1995):


Het woord schroot in de betekenis van reep gezaagd hout is afkomstig van het Middelnederlands sc(h)rode (het snijden, afgesneden stuk, strook, band, zwachtel; begin 13e eeuw) van het werkwoord schrooien of schroden (besnoeien, klein snijden, in stukken hakken), waarin schrood geworden is tot schroot (verg. kruit en kruiden); bron Etymologiebank.

Zie ook puntschroot (vellingschroot), kraalschroot, vogelschroot (geen houten schroot).

Eng. schrootjes is panelling, paneling (Am.)


2. Schroot is ook de benaming voor metaalafval dat bestaat uit kleine stukjes (Van Dale), bv. van sloopauto's, die weer worden hergebruikt bij de staalfabricage.



Het woord schroot (oud ijzer;1642 in de betekenis "stukken ijzer als munitie"; de betekenis "metaalafval" 1855-1856) is afkomstig van het Hoogduitse Schrot, Oudhoogduitse scrot (snede) en is verwant met ons werkwoord schrooien of schroden (besnoeien, klein snijden, in stukken hakken); bron Etymologiebank.

Zie o.m. de Metaal Recycling Federatie (MRF), de belangenbehartiger voor de metaalrecycling branche.

Eng. scrap