home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


oldambster boerderij

 

oldambster boerderij

"Boerderijen van het Oldambster type zijn omstreeks 1720 vanuit Oost-Friesland in Oost-Groningen ingevoerd. Bij dit boerderijtype liggen woonhuis en schuur in elkaars verlengde. Het woonhuis is meestal smaller dan de schuur. De karakteristieke verspringingen van de zijgevels die het verschil in breedte overbruggen, worden "krimpen" genoemd." 
Het Oldambt is het noordelijkste gedeelte van Oost-Groningen en wordt gekenmerkt door open uitgestrekte landbouwgronden met verspreid liggende boerderijen en boomaccenten.
De eerste verdieping van de Oldambster boerderij is vaak een zaadzolder (korenzolder), dus geen woon- of slaapvertrek ondanks het vaak "normale" uiterlijk. De vooral lage vensters van die verdieping worden zaadvensters genoemd.
Er zijn vaak keldervensters, beveiligd met dievenijzers.


oldmabster boerderij (foto teunis haveman)


oldambster boerderij (foto landleven; discl.):


zaadvenster rood omcirkeld; keldervenster groen omcirkeld; oldambster boerderij, nieuw-beerta, hoofdweg 51, anno 1874; de 1e verdieping is een zaadzolder (korenzolder); de vensters daarvan heten zaadvensters; het balkon is louter verfraaiing en natuurlijk ook om aan te geven dat de boer welgesteld is (nazaten de vries):