home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


krommer, kromstijl

 

krommer

1. Ook: kromstijl. Een krommer is een kromme stijl van een kapspant, in het bijzonder de stijl van het onderste deel van het kapgebint. De krommer was vaak van eikenhout. Een korbeel zorgt voor de hoekversteviging van de krommer met de dekbalk ("vormvaste driehoek") en de blokkeel zorgt voor een stevige verbinding met de buitenwand of met de muurplaat.

De krommer werd vaak gezaagd uit speciaal hiervoor gebogen en gesnoeide bomen: "om bepaalde krommers te doen groeien werden jonge bomen in de gewenste vorm gebogen of gesnoeid; men noemde dit gewossen hout." (Ook de boom zelf werd blijkbaar wel een krommer genoemd.) Een krommer kan ook gezaagd worden uit een zeer dikke plank of stam, maar dat is kostbaar (geeft veel houtafval); de tekening in het hout is dan natuurlijk ook zeer verschillend van die van de "gegroeide" krommer.

Krommers werden ook wel toegepast bij wrongstukken van trappen en worden vaak gebruikt bij de bouw en restauratie van oude houten boten en schepen.


eiken krommers (monumentaal aan de zaan):


speciaal gebogen en gesnoeide bomen voor krommers;
klik voor groter (odm architecten, restauratie en nieuwbouwprojecten in een landelijke omgeving):


krommers die gelijktijdig korbeel zijn
; klik voor groter (carpenter oak):


krommers als spanten in de scheepsbouw, hollandse boot naar 17e eeuws model (inlands hout, jaap van leersum):


Met dank aan Monumentaal aan de Zaan, ODM architecten (restauratie en nieuwbouwprojecten in een landelijke omgeving), Carpenter Oak, Vaartips en Inlands hout Jaap van Leersum.

Zie ook jukkenkap.
Verg. kreupele stijl.

Eng. curved principal, cruck, cruck timber, cruck blade