wolfskuil 

1. Een wolfskuiltje is een vetvangputje of bezinkputje in een vloer.
Bedrijfsafvalwater met vetten e.d. mag het riool niet verstoppen of de zuiveringsinstallatie ontregelen. Een vetvangput is nodig als er gevaar is van stolling en afzetting van plantaardige en dierlijke oliŽn en vetten. Afhankelijk van de omvang en de soort van het vet- en oliehoudende afval is soms een wolfskuiltje in de vloer onvoldoende, maar zijn grotere vetvangputten nodig met speciale oliewaterscheiders (vetafscheiders).


wolfskuiltje; dit is een wel zeer grote uitvoering vetvangput (vetafscheiders):


Verg. kolk, ontstoppingsput, schrobput, beerput, molgoot, pluvetta, bergbezinkbassin.


2. In de vestingbouw is een wolfskuil een put of kuil met op de bodem vaak rechtopstaande puntige palen. Veelal zijn wolfskuilen in een aantal bijeen gegroepeerd als doorgaande hindernis.


wolfskuilen als hindernis;
klik voor de volledige afbeelding (terminologie vestingwerken van stichting menno van coehoorn):


geen wolfskuilen bij het castellum hoge woerd in de meern, maar de ontwerpers van het castellum hebben door de golvende grasheuvels de rivier aan willen geven die er in de romeinse tijd moet hebben gestroomd; klik voor groter (foto joostdevree):


Eng. pitfall; 
Du. Wolfsgruve; 
Fr. trou de loup


3. In Amsterdam is een wolfskuil "een verlenging van de kelderbak over de volledige breedte van de kelder", dus een soort lichthof of grote koekoek (kelderkoekoek). Voordeel is dat het souterrain of de kelderverdieping toch behoorlijk wat natuurlijk licht kan ontvangen. Meestal is vanuit de bel-etage de achtertuin te bereiken via een trapje of bruggetje, over de wolfskuil heen zoals op de afbeeldingen te zien is.


wolfskuil als kelderbak / koekoek;
klik voor groter (met dank aan daniŽl de bont van broersma):


een tekening van een ander voorbeeld;
klik voor de volledige afbeelding (afbeelding tekstueel aangepast):


Een ander, vergelijkbaar, woord voor een koekoek is vossengat (vossegat).