home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


ontstoppingsput, ontstoppingsstuk

 

ontstoppingsput, ontstoppingsstuk

Een ontstoppingsput of ontstoppingsstuk is een afsluitbaar deel van de riolering of de regenpijp dat dient om een verstopping te kunnen verhelpen en om het riool te kunnen inspecteren. Wanneer de ontstoppingsput van het riool op de eigen grond aanwezig is kan een bewoner aantonen of de  verstopping zich op gemeentegrond of privégrond bevindt.

Het "ontstoppingsstuk 45 graden" is geschikt voor inbouw in horizontale en verticale leidingen (afvalwaterafvoer, hemelwaterafvoer). Dit ontstoppingsstuk bevindt zich boven het maaiveld zodat inspectie en ontstopping vrij gemakkelijk zijn uit te voeren.


ontstoppingsstuk of ontstoppingsput riolering (akatherm):


polyethyleen ontstoppingsstuk 45 graden (akatherm):


Als een afvoerleiding verstopt is of dreigt te raken, kan een ontstopper ("plopper") worden toegepast bij wastafels, gootstenen e.d. Zie bijvoorbeeld de plopper van kunststof van Tilmar Bouwspecials, het handige alternatief voor de bekende rubber&hout ontstopper. Als het met de plopper niet lukt, dan kunt u bijvoorbeeld Pure Baking Soda gebruiken: strooi ca. 100 gram in het afvoergat, voeg een klein beetje water toe en (als het probleem nog niet opgelost is) na een half uur o.d. gloeiend heet water maar pas op voor spetters!, en werk dan nog een paar keer met de plopper. 

Verg. kolk, schrobput, wolfskuil, beerput, molgoot, pluvetta.

Eng. inspection fitting, cleanout (Am.)