waterlijst

Een waterlijst is een horizontale, vr de gevel uitstekende lijst (band) van metselwerk, natuursteen of stucwerk, om het regenwater van de gevel te weren. Waterlijsten hebben vooral nut wanneer zij zich bevinden bij een muur waar het hogere gedeelte iets inspringt en er zonder waterlijst gemakkelijker water het metselwerk in kan dringen. Een waterlijst kan voorzien zijn van een waterhol (een gleuf aan de onderzijde waardoor het water niet onmiddellijk over de gevel loopt). 

Een langwerpige waterlijst in het muurvlak wordt ook wel een band genoemd.

De term druppellijst (druiplijst) wordt vaak gebruikt voor waterlijsten boven muuropeningen (ramen e.d.).

Om hemelwater van de gevel te weren kan ook een overstek worden gebouwd (lagere bouw; bij hogere bouw wel als zonwering) of luifels worden toegepast (lagere bouw, bij hogere bouw op elke verdieping). Vroeger werd ook "op vlucht" gebouwd: de verdieping sprong enigzins buiten de gevel van de begane grond waardoor de balklaag en het kozijn minder onderhevig waren aan indringen van water.een waterlijst
ontbreekt hier maar is eigenlijk wel nodig, gezien de waterlast op de muur die vrijwel evenredig is aan de hoogte van het met hout beklede muurdeel van het zadeldakje; klik voor groter (foto joostdevree):


waterlijsten en kroonlijst bij een renaissance-gebouw (palazzo strozzi, florence, arch. benedetto da majano, 1498; geschiedenis van de bouwkunst):


Verg. druppellijst, band, cordonlijst, kroonlijst, goot.

Eng. string course