schuifraam, schuifvenster, schuifkozijn
Een schuifvenster of schuifraam is het geheel van kozijn, raam en ruiten, waarbij het boven- en benedendeel van het raam verticaal langs elkaar kunnen schuiven (of waarbij het linker- en rechterdeel van het raam horizontaal langs elkaar schuiven). 
Het schuifraam is eigenlijk het gedeelte binnen het raamkozijn

Ook hedendaagse schuiframen kunnen architectonisch interessant zijn, zowel verticaal als horizontaal (voorbeelden vervderop).

Het schuifvenster is aan het eind van de 17e eeuw uit Frankrijk overgekomen. In de 18e eeuw hadden zowel het onder- als het bovenraam een roedeverdeling. In de 19e eeuw werd het aantal ruiten verminderd tot zes of acht en werd het bovenste deel van het raam vastgezet, zodat alleen het onderste, grootste deel met vier ruiten verschoven kon worden. Aan het einde van de 19e eeuw verdween het zesruits schuifvenster en maakte men schuiframen met een tussenstijl (T-venster, zie foto rechtsboven). In de 20e eeuw verdween ook deze tussenstijl (H-venster) en werd het bovenraam veelal voorzien van glas-in-lood. Voordeel van glas-in-lood in het bovenraam is dat het zonwerend werkt (en niet teveel zon op tapijten en kleden laat schijnen zodat die minder verbleken).

Door een "contragewicht" in het schuifkozijn en het raamkoord kan het schuifraam meer of minder gemakkelijk schuiven (doorsnede AA afbeeldingen hieronder).
Waar boven- en onderraam elkaar ontmoeten wordt wisseldorpel genoemd (doorsnede B in een afbeelding hieronder).
Door het vervangen van enkelglas door dubbelglas (isolatieglas) is het gewicht van het schuifraam verdubbeld en functioneren de oorspronkelijke raamgewichten vaak niet meer, waardoor het schuifraam vanzelf omlaag valt. Zonder freeswerk aan de kozijnen kunnen de raamgewichten vervangen worden door HappyLift balansveren (balansgewichten), waardoor het schuifaam weer in elke gewenste positie kan blijven staan. Er zijn twee modellen nieuwe balansveren, afhankelijk van het gewicht van het schuifraam: de enkele veerset voor 4,5 t/m 65 kg raamgewicht en de tandem veerset voor 65,5 t/m 120 kg raamgewicht.

Naast speciaal isolatieglas is er voor het schuifraam ook een speciaal tochtprofiel: VR strips en eventueel afdichting van de wisseldorpel.

Omdat het onderste deel van een schuifvenster bij geopende stand inbraakgevoelig kan zijn, konden er speciale schotten voor de opening worden geplaatst; de ankertjes die deze schotten op hun plaats hielden zijn vooralsnog schothouders genoemd.

Bij het renoveren van een schuifraam zal vaak ook het houten kozijn vervangen moeten worden. Voor renovatie van het schuifraam zijn de opties:
- Vervangen door een echt schuifraam, maar dan met dubbelglas e.d. Bedenk wel dat gewoon dubbelglas behoorlijk zwaar is; een optie is het dunne monumentenglas of het zeer dunne vacuümglas.
- Vervangen door een raam met uitsluitend het uiterlijk van een schuifraam, maar dan met een draaiend raam of een draaikiepraam; het kozijn van dit namaak-schuifraam kan uitgevoerd worden in hout, kunststof of aluminium. Een deel van het raam kan dus te openen zijn. Vaak steekt het bovenste deel van het schuifraam iets uit naar buiten t.o.v. de onderste deel.


verticaal schuifraam (onderste raamdeel schuift naar boven/onder):


horizontaal schuifraam (linker raamdeel schuift naar rechts/links):


hedendaagse toepassingen van aluminium schuiframen (hier verticaal, ook horizontaal mogelijk); resp. bovendeel schuift en onderdeel schuift (methermo®xl verticale schuiframen van metaglas):


verticaal schuifraam met wisseldorpel; de doorsneden staan op de volgende afbeeldingen:


doorsnede a (van boven gezien) met o.m. de plaats van de gewichtkoker en het raamkoord:


doorsnede bb (van links gezien) met de wisseldorpel, het raamkoord en (hier) enkel glas:


een andere afbeelding van de constructie van een schuifraam met eiken leilat, kokergat voor gewicht, vast bovenraam, wisseldorpel, wissellatten, beleglijst (belegstuk), belegschroef, kozijnstijl, schuifbaar onderraam, vensterbank;
klik voor groter:


nieuw schuifraam: schuiframen vervangen; links een oud, bestaand schuifraam; rechts een echt nieuw schuifraam:


nieuw schuifraam, handgrepen: bijna afgewerkt; klik voor de volledige afbeelding (aannemersbedrijf siebers):


niet-schuivend raam: schuiframen vervangen; het oude schuifraam is vervangen door een niet-schuivend raam, een "optisch schuifraam" (namaak-schuifraam); het onderste deel van het schuifraam kan eventueel draaiend of kiepdraaiend zijn (select windows):


nieuwe gewichten voor schuiframen; links model "enkel" voor raamgewicht van 4,5 t/m 65 kg en rechts model "tandem" (2 veren) voor raamgewicht van 65,5 t/m 120 kg (happylift):


Documentatie

- Schuifraam, nieuwbouw en renovatie en de Bediening van het schuifraam (beide van HM Veiligheidsbeslag)

- Nieuw schuifraam dubbelglas met motor voor elektrische bediening (van HM Veiligheidsbeslag)

- Hedendaagse verticale aluminium schuiframen (van Metaglas)


Onderdelen van schuiframen, waaronder VR-strips tegen de tocht, zijn verkrijgbaar bij HappyLift schuifraambeslag.

Voor een aantal tekeningen heeft Bouwkundige termen van Haslinghuis en Janse (van Primavera Pers) model gestaan.

Zie ook roedeverdeling, oude historische ramen, renovatie.
Zie eventueel vele soorten vensters.

Eng. schuifraam is (verticaal) sash window; (horizontaal) sliding window; 
schuifraamkozijn is (verticaal) sash window frame; (horizontaal) sliding window frame