schuifraam, schuifvenster, schuifkozijn
Een schuifvenster of schuifraam is het geheel van kozijn, raam en ruiten, waarbij het boven- en benedendeel van het raam verticaal langs elkaar kunnen schuiven (of waarbij het linker- en rechterdeel van het raam horizontaal langs elkaar schuiven). 
Het schuifraam is eigenlijk het gedeelte binnen het raamkozijn

Dit type venster is aan het eind van de 17e eeuw uit Frankrijk overgenomen. In de 18e eeuw hadden zowel het onder- en bovenraam een roedeverdeling. In de 19e eeuw werd het aantal ruiten verminderd tot zes of acht en werd het bovenste deel van het raam vastgezet, zodat alleen het onderste, grootste deel met vier ruiten verschoven kon worden. Aan het einde van de 19e eeuw verdween het zesruits schuifvenster en maakte men schuiframen met een tussenstijl (T-venster). In de 20e eeuw verdween ook deze tussenstijl (H-venster) en werd het bovenraam veelal voorzien van glas-in-lood. Voordeel van glas-in-lood in het bovenraam is dat het zonwerend werkt (en niet teveel zon op tapijten en kleden laat schijnen).

Door een "contragewicht" in het schuifkozijn en het raamkoord kan het schuifraam meer of minder gemakkelijk schuiven (doorsnede AA afbeeldingen hieronder).
Waar boven- en onderraam elkaar ontmoeten wordt wisseldorpel genoemd (doorsnede B in een afbeelding hieronder).
Door het vervangen van enkelglas door dubbelglas (isolatieglas) is het gewicht van het schuifraam verdubbeld en functioneren de oorspronkelijke raamgewichten vaak niet meer, waardoor het schuifraam vanzelf omlaag valt. Zonder freeswerk aan de kozijnen kunnen de raamgewichten vervangen worden door HappyLift balansveren (balansgewichten), waardoor het schuifaam weer in elke gewenste positie kan blijven staan. Er zijn twee modellen nieuwe balansveren, afhankelijk van het gewicht van het schuifraam: de enkele veerset voor 4,5 t/m 65 kg raamgewicht en de tandem veerset voor 65,5 t/m 120 kg raamgewicht.

Naast speciaal isolatieglas is er voor het schuifraam ook speciaal tochtprofiel: VR strips en eventueel afdichting van de wisseldorpel.

Omdat het onderste deel van een schuifvenster bij geopende stand inbraakgevoelig kan zijn, konden er speciale schotten voor de opening worden geplaatst; de ankertjes die deze schotten op hun plaats hielden zijn vooralsnog schothouders genoemd.


verticaal schuifraam (onderste raamdeel schuift naar boven/onder):


horizontaal schuifraam (linker raamdeel schuift naar rechts/links):


verticaal schuifraam met wisseldorpel; de doorsneden staan op de volgende afbeeldingen:


doorsnede a (van boven gezien) met o.m. de plaats van de gewichtkoker en het raamkoord:


doorsnede bb (van links gezien) met de wisseldorpel, het raamkoord en (hier) enkel glas:


een andere afbeelding van de constructie van een schuifraam met eiken leilat, kokergat voor gewicht, vast bovenraam, wisseldorpel, wissellatten, beleglijst (belegstuk), belegschroef, kozijnstijl, schuifbaar onderraam, vensterbank;
klik voor groter:


schuiframen vervangen; links een oud, bestaand schuifraam; rechts een nieuw schuifraam (van wijk houtindustrie):


nieuwe gewichten voor schuiframen; links model "enkel" voor raamgewicht van 4,5 t/m 65 kg en rechts model "tandem" (2 veren) voor raamgewicht van 65,5 t/m 120 kg (happylift):


Documentatie

- Renovatie naar een dubbelglas schuifraam, in een bestaand kozijn

- Nieuw schuifraam dubbelglas met motor voor elektrische bediening


Onderdelen van schuiframen, waaronder VR-strips tegen de tocht, zijn verkrijgbaar bij HappyLift schuifraambeslag.

Voor een aantal tekeningen heeft Bouwkundige termen van Haslinghuis en Janse (van Primavera Pers) model gestaan.

Zie ook roedeverdeling, oude historische ramen, renovatie.
Zie eventueel vele soorten vensters.

Eng. schuifraam is (verticaal) sash window; (horizontaal) sliding window; 
schuifraamkozijn is (verticaal) sash window frame; (horizontaal) sliding window frame