bolwoning

De bolwoning is, wonderwel, een woning in de vorm van een bol. Doel van de bolwoning is een energiezuinige woning met een bijzondere architectuur (experimentele architectuur). De woonbol laat door de ronde vorm de wind meer om het huis gaan dan dat deze er tegenaan blaast, wat minder energie zou moeten kosten om de ruimte te verwarmen. 

De vijftig bolwoningen in de wijk Maaspoort in Den Bosch zijn ontworpen door architect Dries Kreijkamp en met subsidie in 1984 gebouwd als experiment. "De witte bol heeft een doorsnede van 5,5 meter en bestaat uit cement welke met glasvezel is versterkt. De bol is als het ware onderdeel van een soort paalwoning. Hij rust op een prefab betonnen cilinder met een diameter van 3 meter." 

Zo'n verzameling witte bollen is echt een aardig gezicht. Het geheel heeft iets futuristisch maar de bolvorm heeft ook iets natuurlijks, biologisch, als enorme champignons. 
Echter:
- de bewoonbare oppervlakte is gering (ca. 25 m2, vaak minder dan een tiny house)
- de woonkamer is, door de structuur van de bolwoning, op de verdieping wat niet iedereen prettig vindt
- de bolvorm verkleint het nuttig bewoonbare oppervlak enorm (en holle wanden zijn zeker niet handig voor het plaatsen van kasten e.d.)
- de bollen zijn niet vervaardigd uit polyester maar beton (i.v.m. brandveiligheid), waar helaas later scheuren in kwamen.
Voordeel van de woonkamer "boven" is, in het geval van de bolwoning, dat deze sneller warm is, door de zon en omdat warme lucht opstijgt, en het een kleine ruimte is.

De bollen kunnen theoetisch ook in kunststof worden uitgevoerd waarbij "de woonbol is opgebouwd uit 12 elementen van polyester (gevuld met 10 cm pur)". De kunststoffen bol maakt de woonbol lichter in gewicht en geeft minder onderhoud. Drijvend op het water met een speciaal fraai plateau nemen de woonbollen nog minder "grond" in beslag. Ook grotere woningen zijn natuurlijk mogelijk door het koppelen van de bollen.


zicht op de bolwoningen (den bosch cultuurstad):


close-up en doorsnede;
klik voor groter (den bosch cultuurstad):


doorsnede en plattegronden;
klik voor groter (scan rieske, 3rail foruml):


impressie van de kunststof woonbol, drijvend op het water (dries kreijkamp ontwerp- en adviesbureau):


collage van delen van de kunststof woonbol
(dries kreijkamp ontwerp- en adviesbureau):


Aangehaalde teksten o.m. van Den Bosch Cultuurstad.