home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


bommerscharnier, salondeurscharnier

 

bommerscharnier

Een bommerscharnier is een type deurveerscharnier: dit scharnier heeft een ingebouwde veer waardoor de deur waaraan dit scharnier is bevestigd altijd weer "dicht" valt (zonder lawaai te maken).
Er zijn bommerscharnieren met nastelbare veren.

"Enkelwerkende bommerscharnieren worden gebruikt voor deuren die één kant opdraaien. Deze deuren zijn voorzien van een aanslag. De knoop van een bommerscharnier wordt geplaatst aan de draaizijde van de deur, net zoals bij een normaal scharnier."

Een dubbelwerkend bommerscharnier met drie bladen en twee draaipunten is dubbelscharnierend waardoor bijvoorbeeld de deur naar twee kanten kan klappen zoals bij salondeurtjes, tochtdeuren en baliedeurtjes, zogenoemde doorslaande deuren. "Dubbelwerkende bommerscharnieren hebben als één van de weinige scharnieren dubbele draaiassen, waardoor de bladen naar twee zijden kunnen draaien. Deze scharnieren worden gebruikt voor doordraaiende deuren. De dubbele veren zorgen ervoor dat de deuren in gesloten toestand stil blijven staan".

De dikte van de deur is van invloed op het model bommerscharnier omdat het "middendeel" van het scharnier juist om de deur moet sluiten.


enkelwerkende
bommerscharnieren van o.m. adg, paumelles liègeoises:


dubbelwerkende
bommerscharnieren van o.m. adg, dulimex, holtgrefe en deni:

ééndeurs:


salondeuren:


een oud dubbelwerkend bommerscharnier in zijn natuurlijke omgeving, leiden (foto hans klinken):


De term bommerscharnier is afkomstig van de Amerikaanse slotenmaker Bommer die dit scharnier uitvond; Bommer was afkomstig uit het Duitse Bergheim/Erft. 

Tekst vooral van Dulimex.

Eng. enkelwerkend: spring hinge; dubbelwerkend: double action spring hinge, saloon door hinge; 
Du. das Pendeltürband, das Bommerband