ankerbalkgebint

Een ankerbalkgebint is een dragende houtconstructie (gebint) die bestaat uit twee verticale stijlen (gebintstijlen) en een horizontale ankerbalk (dwarsbalk). De ankerbalk is de verbindende dwarsbalk die haaks (dwars) op de lengterichting van het huis staat. 
Omdat de ankerbalk dr de stijl steekt en geborgd wordt door wiggen, wordt de dwarsbalk verankerd.

Kenmerken ankerbalkgebint
- De stijlen steken iets boven de ankerbalk uit. 
- De ankerbalk steekt met een pennen (uitstekende delen van het hout) door de stijlen heen. Door gaten in de pennen worden (aan de andere zijde van de stijl) wiggen geslagen waardoor de ankerbalk op zijn plaats blijft (verankerd is).
- De ankerbalk wordt meestal bij de stijl gesteund door een korbeel (een schoor dwars op de lengterichting), die de hoek tussen stijl en dwars- en langsbalk versterkt.
- De langsbalk (gebintplaat die in de lengterichting van het huis loopt en de ankerbalkgebinten bovenaan verbindt met pen-en-gat) wordt meestal per stijl gesteund door twee windschoren; alleen aan de uiteinden van de kapconstructie is er uiteraard maar n schoor.
- De stijl kan rusten op gemetselde poeren om vochtig worden en rotten van de houten stijl te vermijden.

Het tussenbalkgebint lijkt hier veel op, alleen steekt de horizontale tussenbalk niet door de stijl heen, maar steekt in de stijl en bevindt zich dus vrijwel geheel tussen de stijlen.


ankerbalkgebint; het rode deel is het ankerbalkgebint (het gebint boven de ankerbalk is een juk of jukkenkap):


ankerbalkgebint; 
in de rode cirkel: de ankerbalk (dwarsbalk) steekt door de stijl en wordt aan de andere zijde van de stijl geborgd door houten wiggen
(uit "historische houtconstructies in nederland" van g. berends,
van tekst voorzien):


ankerbalkgebint (arend041, wikipedia,
van tekst voorzien):


ankerbalkgebinten (carel van hest architecten):


Met dank aan Agriwiki.

Zie verder bij gebint. Gebinten zijn bijvoorbeeld ankerbalkgebint, dekbalkgebint, kopbalkgebint, tussenbalkgebint en bij een andere indeling dwarsgebint en langsgebint.

Eng. tie beam truss