home

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


unitbouw, systeembouw

 

unitbouw

Ook: systeembouw. Unitbouw is de algemene benaming voor een meestal lichtgewicht modulair, schakelbaar, prefab systeem voor tijdelijke, semi-permanente of permanente bouw. Soms zijn de units ook stapelbaar.
Het systeem bestaat meestal uit eenheden ter grootte van een zeecontainer of forser. Door het zelfdragende karakter kunnen de units tot op zekere hoogte gestapeld worden en kan bij het koppelen van de units een deel van de muren verwijderd worden om te komen tot grotere eenheden.

Toepassingsgebieden zijn o.m., waarbij "tijdelijkheid" vaak langere tijd kan zijn:
- tijdelijke huisvesting: bouwketen, scholen, supermarkten in nieuwe wijken, toilet/was/kleedlokalen bij bijvoorbeeld evenementen, "decontaminatie-units" bij asbestsanering e.d.
- semi-permanente huisvesting: studentenwoningen, starters, woonurgenten, kleine huishoudens, statushouders, scholen, kantoren e.d.
- permanente huisvesting: studentenwoningen, zorgwoningen of "zorgunits" in het kader van de WMO die eigenlijk een vorm van semi-permanente huisvesting zijn.

Let op: de tijdelijkheid speelt een grote rol: sommige units zijn bijna echte, kleine woningen, andere lijken wat meer op luxe bouwketen.

Leveranciers van unitbouw zijn o.m.:
- Barli base (als studio voor 2 tot 4 personen, of standaard voor meer personen)

- De Groot Vroomshoop (grotere prijecten, scholen e.d.)

- De Meeuw (bouwunits)

- De Mors (bouwunits)

- Heijmans One (kleine woning met verdieping)

- Jan Snel (verschillende opties)

- Portakabin (bouwunits)

- Wagenbouw (verschillende opties)


De term systeembouw wordt voor veel toepassingen gebruikt waarbij een bepaald systeem (prefab/methode) wordt gehanteerd, onder meer voor unitbouw en houtskeletbouw.

Voor meer details zie verder bij spacebox, blokunit, woonunit, IFD.

Zie eventueel kangoeroewoning (meergeneratiewoning) of kijk eens op Tiny House Nederland.