home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


keet, bouwkeet

 

keet, bouwkeet

Ook: schaftwagen. Keet is de benaming voor een gebouwtje voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld tijdens (wegen)bouwwerkzaamheden. De bouwkeet is tijdens de bouwfase een onderkomen voor bouwpersoneel, bijvoorbeeld als kantoor, schaftlokaal of als verblijfsruimte bij slecht weer. Wanneer het bouwwerk gereed is, wordt de bouwkeet verplaats naar het volgende project of naar de opslagplaats van de bouwer.

In de bouw spreken we over bouwkeet, maar er zijn veel andere benamingen zoals schaftkeet, kantoorunit, directiekeet, huurunit, tijdelijke ruimte. 
Bouwketen zijn nog vaak van hout. Soms zijn bouwketen voorzien van twee of zelfs vier wielen. Voor grotere projecten en minder ruimtebeslag zijn er keten met een verdieping. Voor winterse of zomerse omstandigheden dient er bij voorkeur een voorziening te zijn die warmte of koeling levert. Omdat de bouwkeet nog wel eens het doelwit van graffiti-spuiters is, kan hij al voorzien worden van een graffiti-achtige beschildering.


klik op de afbeeldingen voor groter

bouwkeet van ursem:


en het interieur:


dubbele bouwkeet van themans:


keet bij de n210:


graffiti vooraf van james jetlag muurschilderingen:


bouwkeet, duidelijk meer dan graffiti (foto joostdevree):


bouwkeet, bijzonder beschilderd door cariffiti:


"duurzame" bouwkeet:


De term keet is als kete (hut, loods) al in het Middelnederlands bekend. De herkomst is onduidelijk. Het woord keet kan ablautend verwant zijn met het Protogermaanse kaito (hout), kitjo, waaruit mogelijk het Middelnederlandse kitte (kruik, kan) is gevormd en wellicht het Middelnederlandse kitzen, ketzen (klein aangebouwd vertrek). Bron Etymologiebank en Academia.

Zie ook bouwloods.
Verg. andere kleine gebouwtjes als baarhuisje, bakhuisje, keet, prieel.

Eng. site hut, site accommodation; directiekeet is site office