home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


gresbuis

 

gresbuis

Een gresbuis is een (riool)buis gemaakt van vette klei en chamotte met een gladde en zeer harde afwerking. Gres is hard, dichtgesinterd en daardoor weinig poreus. Na het bakken wordt de gresbuis van binnen en van buiten geglazuurd wat voor een glad en waterdicht oppervlak zorgt.

Naast de hoge dichtheid heeft de gresbuis een grote hardheid. Verder hebben gresbuizen een hoge chemische weerstand en zijn ze bestand tegen pH-waarden van 0,5 tot 13.
"De sterkte van gresbuizen blijft in de tijd constant en wordt niet beïnvloed door externe factoren zoals samenstelling van het afvalwater, temperatuur, belasting en wisselbelasting. Gresbuizen hebben een uitstekende weerstand tegen materiaalmoeheid onder wisselende belasting."

Bij het vervangen van de riolering blijkt soms hoe lang ze meegaan: in Sevilla werden gresbuizen van meer dan 100 jaar geleden aangetroffen. Een leverancier (Steinzeug Keramo) verwoordt het met: "De gresbuis is een hoogstaand, duurzaam, milieuvriendelijk, star natuurproduct met een soepele mof-spie-verbinding. Naast vlakke gebieden bewijst het ook in zettingsgevoelige, zilte streken zijn flexibele dienst. Gres kan zettingen tot 10 cm opvangen en is waterdicht." 

Tegenwoordig wordt de gresbuis veelal, wellicht onterecht, vervangen door een rioolbuis van beton of (voor regenwater) pvc.

Gresbuizen hebben een hardrubberen of polyurethaan manchet (band) voor een waterdichte aansluiting. "Dichtingen van gresbuizen zijn ruim gedimensioneerd, zodat ze na enige verschuiving in de moffen nog steeds voldoende afdichtingdruk opgewekt wordt. Gresbuizen zijn aan de hand van testen ingedeeld in klasse A1 (niet brandbare rioleringsmaterialen), de dichtingen in klasse A2 (normaal brandbare rioleringsmaterialen)."


gresbuizen van ceralong (foto joostdevree):


rubber manchet gresbuis ceralong (foto joostdevree):


Documentatie
- Brochure "Waarom gres?"

Met dank aan o.m. Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek KNB.

Het deel gres van gresbuis is afkomstig van het Franse grès (zandsteen, gres), uit het Germaans, vergelijk het Oudhoogduitse grioz (zand, kiezel; denk ook aan het gries van griesmeel); bron Etymologiebank.

Zie ook jijnen.
Verg. Thio Tube (rioleringsysteem op basis van Thiocrete, zwavelbeton).

Eng. vitrified clay pipe (vitrify is in glas (doen) veranderen)