home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op n van de letters A..Z hierboven.


pvc, polyvinylchloride

 

PVC

PVC staat voor Polyvinylchloride en is een thermoplast kunststof. Het kan onder meer via spuitgieten gefabriceerd worden. Het is vrij goedkoop en breed inzetbaar. 
PVC heeft als voordelen dat het goed verwerkbaar is, weinig brandbaar en zelfdovend en dat het niet permeabel (doordringbaar) is voor zeer veel stoffen waaronder olin. 
PVC heeft als nadelen dat het schadelijk is voor het milieu (bij verbanden ontstaat zoutzuurgas HCl, vandaar de eis tot recyclen) en dat de grondstof vinylchloride kankerverwekkend is. 

Voorbeelden van hard PVC zijn vloerbedekking, dakbedekking, afvoerbuizen e.d. 
Zacht PVC bevat 10 tot 40% weekmakers (ftalaten) die slecht zijn voor de gezondheid en PVC ongeschikt maakt voor bv. kinderspeelgoed. Voorbeelden van zacht PVC zijn verpakkingen, folies e.d.
PVC is bij de brandtest herkenbaar aan het verkolen van het PVC in de gele vlam met groene kern; het heeft dan een doordringende, irriterende zoutzuurgeur (waterstofchloride immers).

PVC-folie wordt toegepast als dakbedekking en is verkrijgbaar in diverse kleuren (denk ook aan wit om de binnentemperatuur ca. 4 graden te verlagen, zie bijvoorbeeld Derbibrite). Deze dakbedekking kan losliggend, losliggend geballast met grind, mechanisch bevestigd of verlijmd worden toegepast. PVC-folie is UV-bestendig en wordt zonder open vuur verwerkt. Een verwerker van PVC-folie als dakbedekking is bijvoorbeeld Lukasse. De dikte van de PVC-folie voor dakbedekking moet eigenlijk minimaal 1,5 mm zijn.
Bedenk bij het gebruik van witte folie als dakbedekking wel dat bewoners van woonlagen die uitkijken op de witte folie hinder kunnen ondervinden van de reflectie (weerkaatsing, albedo) van de felle zonnestralen. Vooral de recflectie van licht in het infrarode gebied van het spectrum zorgt voor de verlaging van de temperatuur van het oppervlak. Gelukkig maken nieuwe technieken het mogelijk de reflectie van infrarood (IR) te verhogen tot ca. 80% met behoud van de kleur. Het is dus geen noodzaak witte folies te gebruiken; door een hogere IR-reflectie kunnen ook andere kleuren worden toegepast. (Met dank aan o.m. Dakweb.)

Soorten PVCs

PVC PolyVinylChloride, een thermoplast kunststof, hard voor aan- en afvoerbuizen e.d. (PVC-U), met weekmakers is PVC zacht (PVC-P), toegepast voor o.m. dakbanen
PVC-A PolyVinylChloride Acetated
PVC-C PolyVinylChloride Chlorinated
PVC-O PolyVinylChloride Oriented, de PVC voor leidingen en buizen, ook genoemd HSPVC (High Strength PVC), is PVC-U waarbij de moleculen een voorkeur voor een speciale richting hebben
PVC-P PolyVinylChloride Plasticised (ook simpelweg PVC genoemd), soft/zacht/weich
PVC-U PolyVinylChloride Unplasticised, hard/hart


Documentatie
- PVC-P

- PVC-U

Zie ook Identificatie van kunststoffen, PVC-vloer.
 
Verg. ABS, EPDM (dakfolie), DPC-folie.