home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


verblendsteen

 

verblendsteen

Een verblendsteen is een holle, harde, gladde baksteen met scherpe randen en perforaties en heeft een lage wateropname. De verblendsteen wordt vervaardigd met een strengpers, waarna hij gedroogd en gebakken wordt. De verblendsteen is door de perforaties niet massief.

Deze strengperssteen wordt vervaardigd van de vettere kleisoorten, gresklei e.d. met een hoger smeltpunt, wat resulteert in een steen met zeer hoge dichtheid en zeer goede kleurvastheid. Deze steen heeft in de dikterichting (meestal hoogterichting) vrij grote doorlopende holle ruimten, vaak vierkante gaten,die niet voor een betere thermische isolatie zijn maar om deze steen van vette klei goed te kunnen drogen en gemakkelijk doorbakken te krijgen. 

Vaak is de gebruikelijke afwerking van de steen niet met zand maar met een kleislib waardoor de vorm nog wat strakker lijkt. 

De onverglaasde, gladde verblendsteen heeft doorgaans uitgesproken kleuren, witgeel tot geel en rood. Verblendstenen zijn ook verglaasd te verkrijgen, in meer kleuren uiteraard. Het is een siersteen zowel voor buiten als binnen. Vooral in de Jugendstil waren delen van de gevel vaak afgewerkt met geglazuurde verblendsteen en met decoratieve bricorna-stenen.

Blindeerstenen of voorwerkers
De term verblendsteen is afkomstig van het Duitse woord "verblenden" (blinderen, verbloemen, verbergen, maskeren) en werd oorspronkelijk gebruikt als gewone gevelsteen die de lelijke erachter liggende stenen moest verbergen. Deze blindeerstenen of voorwerkers werden in Nederland abusievelijk verblendstenen genoemd, wat een germanisme is omdat een Verblender een heel gewone gevelbaksteen is, ook wel Vormauerstein genoemd, al of niet geperforeerd.
De Duitse benaming voor wat wij verblendsteen noemen, is: Keramikklinker Vollkliner (KK, perforaties minder dan 15%) of Keramikklinker Hochlochklinker (KHK, perforaties vanaf 15%).


verblendsteen, groen geglazuurd:


de beige stenen zijn verblendstenen;
klik voor groter (rondom1900):


Voor geglazuurde of gladde verblendstenen, informeer bij St. Joris Keramische Industrie.

Zie ook holle baksteen, poreuze baksteen.

Eng. (omschrijving) very smooth perforated facing brick / face brick (Am.)