home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


V-trechtertest, V-funnel-test

 

V-trechtertest

Ook: V-funnel-test. De V-trechtertest is een test om de vloeibaarheid (en daarmee de viscositeit en het vulvermogen) van betonspecie te meten. In een met een klep onderaan afgesloten V-vormige trechter wordt betonspecie gestort tot de trechter geheel gevuld is. Daarna wordt de kelp onderaan de V-trechter geopend en de tijd wordt gemeten totdat "alle" betonspecie is doorgelopen. De hoeveelheid betonspecie is minimaal 12 liter. 
De bovenkant van de V-trechter moet recht zijn om de betonspecie goed af te kunnen strijken. De trechter moet van metaal zijn, niet gevoelig voor cement of roest, en met gladde wanden.
Deze test wordt tweemaal uitgevoerd en de gemiddelde tijd wordt genoteerd.
Voor zelfverdichtend beton is een snelheid van minder dan 6 seconden aanbevolen (volgens Khyat en Manai); BRL 1801 schijnt 9-25 seconden te noemen.

De uitstroomopening is voorzien van een klep om als tijdelijke afsluiting. De uitgestroomde betonspecie wordt opgevangen in een box naar eigen keuze.


v-trechter (humboldt)


youtube-filmpje van een gesimuleerde v-trechtertest en l-box-test:


een eenvoudig voorbeeld:


De V-trechtertest is beschreven in NEN-EN 12350-9 (de prijs van dit Europese normblad kost in Nederland 49,30 euro en in Estland 6,47 euro...; prijspeil 2015).

Zie ook box-test, J-ring-test, zetmaat, trechtertijd.

Eng. V-funnel-test; vloeibaarheid is flowability