lekkage detectie systeem (lds)

Een lekkagedetectiesysteem (LDS) is in de bouwwereld een systeem dat een signaal geeft wanneer er sprake is van watertoetreding. Een detectiesysteem voor lekkages behoort ook de locatie aan te geven van de lekkage.

Daklekkages
Daklekkage zonder vroegtijdige detectie geeft problemen, want de lekkage wordt pas zichtbaar als het water de hele weg door het dak naar het plafond heeft voltooid: 
- schade doordat de isolatie over een omvangrijk gebied nat is geworden en een vochtig plafond
- vervolgschade aan interieur, apparatuur e.d.
- het punt van lekkage is niet altijd het punt waar het water het dak binnenkomt, dus lokalisatie is moeilijk
- vooral bij groendaken en geballaste daken veel extra werk door het onnodig verwijderen van beplanting en grond of ballastlaag bij het zoeken naar het lek
- het testen of het lek hersteld is, is lastig en risicovol (weer water opbrengen enz., eventueel weer lekkage).

Eerste vereisten zijn dus vroegtijdige alarmering door een lekkagedetectiesysteem en snelle lokalisatie, om veel onnodig werk en vervolgschade te vermijden. Het systeem werkt op zowel platte als hellende daken. Detecteren gebeurt door een potentiaalverschil te meten (zie de tekeningen) en bij het Smartex-systeem wordt door de vele sensoren die zijn opgenomen ook het lek gelokaliseerd.
Voordeel van lekkagedetectiesystemen is ook dat na aanbrengen van het dak de waterdichtheid daarvan meteen getest kan worden, dus nog voordat er schade ontstaat aan het interieur e.d.
Het lekkagedetectiesysteem dient voor een correcte werking permanent actief te zijn.
Bij alarmering van het Smartex-systeem zijn de co÷rdinaten van de lekkage onmiddellijk max. 60 of 150 cm van de werkelijke plaats van de watertoetreding in de dakbedekking bekend.
Het is na alarmering van het bij Ecoseal+ gebruikte LDS nog wel noodzakelijk dat getrainde gecertificeerde inspecteurs van de leverancier de lekkage lokaliseren: via speciale sensoren wordt het punt waar het water binnenkomt gelokaliseerd. In een volgende versie moet eigenlijk meteen de lekkage gelokaliseerd worden, dus zonder tussenkomst van experts van de leverancier.

Andere lekkages
- Ook bijvoorbeeld dubbelwandige leidingsystemen kunnen worden voorzien van een lekkagedetectiesysteem. Detectie vindt plaats in de dubbele wand.
- Bartec heeft een lekkagedetectiesysteem dat in staat is onderscheid te maken tussen olie en water, hetgeen belangrijk is bij o.a. opslag en transport van brandbare vloeistoffen. De sensor van dit LDS is bestand tegen agressieve media en ongevoelig voor vervuiling. In de multi-channel uitvoering zijn maximaal 320 sensoren aan te sluiten. De maximaal te overbruggen afstand tussen sensoren en centrale unit is 800 meter.
- Verder zijn er speciale detectiesystemen voor gaslekkages, vaak gebaseerd op drukval, debiet detectie of wegstromen van gassen. Ook voor pijpleidingen zijn er detectiesystemen, waardoor naast lekken ook illegaal aftappen of sabotage wordt ontdekt.
- Voor koelsystemen bestaan er speciale lekkagedetectiesystemen.
- Ultrasone metingen kunnen lekken in perslucht en hydraulica detecteren en lokaliseren.
- Ook de aardlekschakelaar kan een lekkagedetectiesysteem genoemd worden.
- Bij lekdetectie behoren verzekering en schadeherstel, zie bijvoorbeeld MainPlus.


lekkagedetectiesysteem, eenvoudig principe:


lekkagedetectiesysteem, detecteren en lokaliseren;
klik voor groter (consolidated, progeo):


lekkagedetectiesysteem, lokaliseren van het lek (soprema):


lekkagedetectiesysteem, smartex sensor (consolidated, progeo):


lekkagedetectiesysteem bij gaspijpleidingen
; klik voor groter (westminster group plc):


Met dank aan Soprema
, Consolidated (Smartex), Bartec.

Eng. leak detection system, leakage detection system