home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


infraroodfoto, thermografie

 

infraroodfoto, warmtefotothermografie, warmtebeelden, warmtebeeldcamera

Ook: thermografische opname, warmtebeeld, warmtefoto (termen als warmtefoto of warmtebeeld zijn voor leken wel zeer duidelijk; de camera heet vaak warmtebeeldcamera).
Uit een infraroodfoto kunnen verschillende problemen zichtbaar worden op het gebied van isolatie en soms zelfs bouwgebreken, zoals:
- waar warmteverlies of vochtproblemen zijn, bijvoorbeeld door ontbrekende of oude, uitgezakte isolatie
- waar koudebruggen zijn
- waar kieren of naden zijn, in zijn algemeenheid de luchtdichtheid (zie
luchtdicht bouwen en blower-door-test).

Opmerkingen
- Eigenlijk zou bij elke renovatie en bij elk bouwproject de eerste winter na gereedkomen of na hevige regenval een infraroodfoto gemaakt moeten worden om warmtelekken of andere lekken of koudebruggen te ontdekken.
- De kleurcode op de infraroodfoto is globaal: rood is heet en blauw is koud, groen is ertussenin. Als het goed is, is bij de foto een legenda met de betekenis van de kleuren.
- Bedenk wel dat per opname het temperatuurbereik bekend moet zijn, bijvoorbeeld rood is 5 graden C en blauw is 1 graden C zoals op de eerste foto hieronder; op andere opnamen kan dat bereik van 40 tot 70 graden C gaan (bijvoorbeeld in Fahrenheit i.p.v. Celsius).
- Bij voorkeur wordt er met een camera gewerkt die veel details kan weergeven, zodat duidelijk is waar het warmtelek precies is.
- Varianten van infraroodcamera's:
. losse camera (nog best wel duur; beeldbewerking is mogelijk)
. speciale smartphone met ingebouwde warmtecamera (bijvoorbeeld de Cat S63 Pro; goedkoper; VividIR beeldbewerking mogelijk) 
. infraroodcamera om op de iPhone of Android-telefoon aan te sluiten (bijvoorbeeld Flir One Pro met Flir MSX VividIR beeldverwerking; goedkoper; ongeveer zo groot als een lucifersdoosje); voordeel is dat  de eigen of bedrijfstelefoon gewoon gebruikt kan worden
. er is ook een camera met infraroodsensor (IR-leds) voor de bewaking van het huis o.d., maar dat valt buiten dit kader (infrarood is nodig als nachtzicht, niet als warmtebeeld; deze camera's heten IP-camera's vanwege het IP-adres waardoor ze aan je netwerk gekoppeld kunnen worden).

Tips voor warmtebeelden (van Milieucentraal, 2022)
- Laat een warmtescan uitvoeren en interpreteren door een professional. Die weet onder meer hoe je moet corrigeren voor verschillende eigenschappen van bouwmaterialen.
- Zo'n professional, die warmtebeelden kan maken en analyseren, heet een thermograaf. Je herkent hem aan Level I certificering van het Infrared Training Center. Vraag naar aantoonbare ervaring met bouwkundige thermografie.
- Op een warmtescan kan je zien of op plaatsen isolatie ontbreekt, of er naden en kieren zijn en of er koudebruggen zijn.
- Als je een warmtebeeld laat maken, kan je het beste ventilatieroosters sluiten, de gordijnen openen en het hele huis 24 uur voorafgaand aan de scan op kamertemperatuur verwarmen zodat warmtelekken goed zichtbaar zijn op de warmtescan.
- Combineer een warmtescan met een blowerdoortest bij oplevering van een gerenoveerde woning of nieuwbouwwoning om na te gaan of de woning voldoende luchtdicht gebouwd is zodat geen onbedoelde warmteverliezen optreden.
- Door in buurt of straat gezamenlijk een warmtescan te bestellen zijn per woning forse kortingen mogelijk. Bovendien is het extra interessant om een warmtebeeld van jouw huis te vergelijken met dat van je buurman, als precies bekend is welke isolatie in het huis van de buren aanwezig is.


een aantal voorbeelden van infraroodopnamen:

infraroodfoto van een gevel, met temperatuuraanduiding (rescura):


goed geïsoleerde woning:


koudebrug  (van buiten gezien; betekenis van de getallen is niet duidelijk):


warmtefoto met zichtbaar warmteverlies bij de dakvoet en beglazing; aanbevelingen in rood aangegeven (heatpulse):


koudebrug bij plafondhoek:


voor de duidelijkheid, hete lucht uit föhn:


losse schroef bij elektrische schakeling:


(warm)waterlek:


luchtthermografie van een deel van brussel:


flir one pro infraroodcamera (warmtebeeldcamera) voor android-smartphone of voor iphone; beeldbewerking mogelijk (gereedschap centrum):


alléén voor de android: seek thermal compact pro; onbekend of beeldbewerking mogelijk is (warmtebeeldcamera):


Documentatie
- Luchtdicht bouwen en het nut van thermografie

Zie ook bijvoorbeeld de sites van:
- Isovast (luchtdichtheidsmeting en thermografie)

- Nieman Raadgevende ingenieurs (o.m. thermografie)

- Raak Energie advies (o.m. luchtdichtheidsmeting en thermografie)

- Thermodicht (luchtdichtheidsmeting en thermografie)

- TKK Techniek (luchtdichtheidsmeting en thermografie)


Met dank aan o.m. Nieman Raadgevende ingenieurs.

Zie ook de infraroodfoto bij koudebrug en o.m. Warmtebeeldcamera en voor luchtdichtheidsmetingen bij blower door test.