home  meewerken

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


mbzh

 

mbzh

Aanduiding voor "moeilijk brandbaar, zonder halogeen" of "moeilijk brandbaar zero halogen". Een mbzh-kabel is een elektriciteitskabel waarvan de buitenmantel moeilijk brandbaar en zelfdovend is. 
Bij een kabel van het type mbzh-extra zal bij bundeling van de kabels zal in geval van brand het vuur zich maar beperkt via de kabels verspreiden, zelfs als de bundels verticaal worden opgehangen. 
Bij de mbzh-fr (fr staat voor fire resistant) wordt de brandbestendigheid getoetst door het meten van functiebehoud onder stroom- en spanningsbelasting gedurende 3 uur. Ook wordt wel gesproken over mbzh-fb waarbij fb staat voor functiebehoud.
Ideaal is natuurlijk als de elektriciteitskabel mbzh is en "low smoke", waardoor er naast de moeilijke brandbaarheid ook vrijwel geen rook ontwikkeld wordt. Er mogen in geval van brand natuurlijk geen giftige dampen afgegeven worden. 
Er bestaan ook mb-kabels: kabels waar halogeen toegepast is om de brandbaarheid sterk te verminderen. Let wel, niet uitsluitend het moeilijk brandbaar zijn is belangrijk: wanneer er brand is, is het optreden van giftige rook zeer gevaarlijk.

Alle mbzh-kabels van Twentsche Kabelfabriek zijn moeilijk brandbaar, er wordt vrijwel geen rook ontwikkeld en er worden absoluut geen giftige of corrosieve dampen afgegeven. 

Voorbeeld van een aanduiding van een kabel: de Draka Coax 75 W FB 30 heeft een functiebehoud 30 min., fire resistant 90 min., moeilijk brandbaar, halogeenvrij, low smoke.


mbzh-kabel, brandproef (twentsche kabelfabriek):


mbzh, brochure;
klik op afbeelding voor brochure; twentsche kabelfabriek):


Met dank aan Twentsche Kabelfabriek en Draka.