home  

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Toets een onderwerp in het zoekboxje, of
klik op één van de letters A..Z hierboven.


lakdraagfolie, mdf lakdraagfolie, mdf lakdraag, mdf grundier, lakdragerfolie

 

lakdraagfolie, mdf lakdraagfolie, mdf lakdraag, mdf grundier

MDF lakdraagfolie is een plaatmateriaal: een geperste vezelplaat van MDF, aan twee zijden voorzien van een harde witte gladde folie die de basis is voor een uiteindelijke laklaag. De lakdraagfolie voorkomt overmatige absorptie van de verf waardoor met minder verf toch een gelijkmatig en glad resultaat ontstaat. Ook bijvoorbeeld multiplex kan van een lakdraagfolie worden voorzien, maar meestal is sprake van een MDF lakdraagfolie. Ook een MDF plaat met aan slechts één zijde een folie is verkrijgbaar.

De schilderklare folie hoeft niet te worden gegrond en is volgens de leveranciers vrijwel slijtvast, schokbestendig, door-en-door gekleurd, enigszins stroef en bespaart de afwerker veel schilderwerk. Soms is de lakdraagfolie van melamine, dat nog harder en sterker is. De zaagkanten en eventuele freeskanten zijn niet voorbehandeld met folie, maar wel goed glad af te werken; om een vergelijkbaar uiterlijk te hebben als de laklaag moeten deze kanten wel geseald of gegrond worden. Toe te passen verven zijn op basis van acryl, high-solid of PU (polyurethaanlak). PU-lak is behoorlijk krasvast, dus heeft wellicht de voorkeur, hoewel de acryl-verven minder snel schijnen te vergelen. Het aantal laklagen is afhankelijk van het gewenste eindresultaat. De laklaag kan met kwast, roller of gespoten worden aangebracht.

De MDF lakdraag is in verschillende diktes en afmetingen verkrijgbaar (diktes o.m. 8-32 mm; afmetingen vaak 1220 of 2070 breed en 2440 of 3050 mm lang); veel toepassingen in het interieur zullen 18 mm dik zijn. 
Ook U-profielen en plinten zijn verkrijgbaar als MDF lagdraagfolie.

Productieproces MDF lakdraagfolie (International Plywood)
"MDF lakdraagfolie wordt vervaardigd in een continu proces (Continious Pressed Laminate CPL). De voorgeïmpregneerde drager wordt van een rol op de voorverlijmde plaat gewalst bij een temperatuur van ca. 185 graden C (warme persing), zodat uitharding van de lijm plaatsvindt. Daarna wordt de plaat gekantrecht. De folie heeft een uitstekende hechting en geeft een uitstekende verfhechting.
De MDF lakdraagfolie PRO is op basis van het High Pressured Laminate proces (HPL). Beide zijn warme persingen."
De lakdraagfolie kan ook koud worden aangebracht op het MDF. Theoretisch zou de warme persing beter zijn omdat er minder kans zou zijn op delaminatie.

Toepassingen
MDF lakdraagfolie wordt binnenshuis toegepast in een droge omgeving: o.m. interieurbouw, meubelindustrie, winkelinrichtingen, kamerinrichtingen, bijvoorbeeld voor scheidingswanden, radiatorbekledingen, schuifdeuren, kasten e.d.


mdf lakdraagfolie (heuvelman hout):


mdf lakdraagfolie (heuvelman hout):


De term "MDF lakdraagfolie" wordt soms gebruikt voor de folielaag zelf, maar meestal voor het product MDF plus folielaag.