home  meewerken?

discl. / ©, lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


lavakorrels lavagruis, lava-split

 

lavakorrels, lavagruis, lava-split

Lavakorrels (lavagruis, lavasplit) is gruis van lavagesteente, ooit ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Lavakorrels zijn hard, poreus en licht in gewicht. Door het poreuze karakter zorgen de korrels, toegepast in grond, o.m. voor drainage. Lavakorrels zijn meestal verkrijgbaar in de korrelgroepen 0-3 mm, 3-16 mm (4-16 mm) en 16-32 mm. De kleur varieert van roodbruin tot grijs.

Toepassingen
Lavakorrels worden o.m. toegepast om de samenstelling van klei-achtige grond te verbeteren
- meer lucht in de grond (ruller en beter water doorlaatbaar), waardoor de plantenwortels makkelijker en dieper in de grond treden
- meer verschillende mineralen.
Het lavagruis wordt, vaak met wat zand, gemengd door de grond om deze ruller te maken. Om uitdrogen van de bovenste laag van de grond te vermijden kan het lavagruis ook in een laag van een paar cm dikte over de grond worden gespreid. Lavakorrels zijn ook bijvoorbeeld geschikt als bijmengsel van het substraat voor cactus en andere vetplanten omdat het de grond meer waterdoorlatend maakt.
Waarschijnlijk is de korrelgroep 0-3 mm hier het meest geschikt voor.

Lavakorrels zijn toepasbaar als bedekking bij een halfverhard pad, oprit e.d.:
- de korrels zorgen voor een betere waterdoorlaatbaarheid van de toplaag van de grond (waardoor op het pad minder vocht blijft staan)
- de korrels houden het licht tegen wat de groei van onkruid tegengaat.
Let op: lavagruis als wandelpad blijft meestal bestaan uit los materiaal en soms gaan de korrels zitten in de ribbels van de zolen van laarzen en tussen de voetkussens van honden.
Waarschijnlijk is een mengsel van de korrelgroepen 0-3 en 3-16 mm het meest geschikt voor hafverharding.

Een vergelijking van halfverharding met grauwacke, graustabiel, nobre cál, schelpen en lavagruis is te vinden bij halfverharding.

Lavakorrels worden ook toegepast als bodembedekker van vijvers e.d. Voordeel is dat het water meestal helderder blijft (de korrels isoleren de ondergrond van klei of veen).
"Verse" lava bevat vaak zwavel; bij lavagruis van lavagesteente uit de Eifel is waarschijnlijk alle zwavel al lang geleden uitgespoeld.
Let op: voer voor vissen zakt wellicht in het lavagruis en wordt daardoor mogelijk minder bereikbaar voor de vissen?
Waarschijnlijk zijn hier de korrelgroepen 3-16 en 16-32 mm het meest geschikt voor.

Verder zijn de korrels van het poreuze mineraalgesteente geschikt als "decoratieve bodembedekker" van plantenpotten binnenshuis en als filter in een zwemvijver.

Lavameel is (zeer) fijngemalen lavasteen en wordt, net als lavakorrels, o.m. toegepast om de grond of compost te verbeteren.
Lavagrind, dat wat groter is dan lavagruis, wordt bijvoorbeeld als toplaag toegepast bij natuurvriendelijke oevers.


lavakorrels, lavagruis; de foto toont duidelijk het poreuze karakter; klik voor groter (zandcompleet):


lavakorrels, lavagruis bij halfverharding; de foto toont de korrelgroottes
; klik voor groter (foto joostdevree):


lavagrind als toplaag bij natuurvriendelijke oeverbescherming met rona eco-blokken, betonblokkenmatten met eco toplaag van lavastenen; klik voor groter (altena-infra):


Met dank aan o.m. Grind-Split, ZandCompleet en Altena-Infra.

Verg. tras, bims (puimsteen), argex, halfverharding, grauwacke.

Eng. lava granule