home  

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
klik op n van de letters A..Z hierboven.


inboeten

 

inboeten

Inboeten is het inmetselen van hele bakstenen op plaatsen waar bakstenen zijn gescheurd of waar de baksteenconstructie niet homogeen meer is. Het inboeten kan dus zowel aan de oppervlakte van het werk plaatsvinden als in het inwendige ervan. Het inboeten van metselwerk is tot op heden de beste methode van herstel gebleken; naast een constructieve verbetering vermindert het ook vaak het indringen van regen in de muur (voegen zijn weer goed; kieren van gebroken stenen zijn er niet meer).
IJzeren onderdelen in een muur, bijvoorbeeld van een blind muuranker, drukken nog wel eens de muur naar buiten waardoor herstel noodzakelijk is.

Wanneer metselwerk voorzichtig wordt verwijderd, om later terug te plaatsen, dan wordt dit uitboeten genoemd.


blind anker, hier netjes voor ons zichtbaar gemaakt...; het blindanker kan behandeld worden tegen corrosie of er kan rekening mee worden gehouden dat ijzer uitzet bij roesten; vrdat er ingeboet wordt (foto joostdevree):


De term inboeten heeft te maken met boeten in de betekenis van "herstellen" en is afgeleid van het Oudsaksische bota of het Oudhoogduitse buoza of buoz (herstel, boete, straf); bron Etymologiebank.

Met dank aan Cultureel Erfgoed (foto Gemeente Haarlem).

Verg. inkassing.