home  meewerken?

discl. / , lid NVJ

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
stikstofcrisis en oplossingen


blindanker, blind anker

 

blindanker, blind anker

Een blindanker of blind anker is een anker (haakanker, muuranker) waarbij de schieter in de dikke muur is weggewerkt (of in de spouwmuur, maar dat komt zelden voor). Een blindanker is dus niet zichtbaar.

De schieter van een blindanker heeft na vele jaren toch de neiging te gaan roesten, ondanks een eventuele behandeling tegen corrosie (menie o.d.). Omdat roest een groter volume inneemt dan ijzer kunnen er scheuren in het metselwerk ontstaan of het muurwerk kan wat opbollen. In dat geval is het het beste is het muuranker vrij te maken door het omliggende metselwerk voorzichtig weg te halen (uit te boeten), de corrosie te verwijderen, een nieuwe behandeling tegen corrosie te geven en het metselwerk weer terug te plaatsen (in te boeten); indien mogelijk, houdt iets ruimte tussen schieter/anker en metselwerk. Voor vakkundig herstel kunt u bijvoorbeeld de Vakgroep Restauratie benaderen.

In sommige perioden werd meer gebruik gemaakt van een blindanker dan in andere perioden, bijvoorbeeld bij de proefgevels van de Dordtse gevel.


blindanker, hier toevallig netjes voor ons zichtbaar gemaakt... (foto joostdevree):


Verg. verdrinken.

Eng. dead-end anchor